Propunere. Minele Livezeni si Vulcan incluse în program de ajutor de stat

Minele Livezeni si Vulcan ar putea fi incluse într-un program de ajutor de stat. Cu aceastã propunere au mers cei din administratia CE Hunedoara la Bucuresti.  Nu se vorbeste de închiderea celor douã unitãti miniere, ci de continuarea activitãtii cu ajutor de stat.
“S-a discutat doar variantã, nu este nicio decizie finalã, în functie de ce bani are statul român de a le trece pentru a beneficia de ajutor de stat, fãrã sã se vorbeascã de închiderea lor. A fost o discutie venitã din partea companiei. Am mari îndoieli cã se va realiza asta pentru cã statul român nu are bani  pentru a da pentru  ajutor de stat si atunci se va continua idea SIEG-ului, adicã cele douã exploatãri sã fie prinse în SIEG. SIEG-ul e ceva cert, se discutã cu Comisia Europeanã, numai cã o parte din SIEG e blocatã de Deva”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.  Este o variantã care ar ajuta cele douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, însã totodatã este un plan greu de aplicat. În acest sens, se va  continua cu varianta initialã, cea a SIEG-ului.
“Nu s-a discutat de închidere. Era o idee sã treacã pe ajutor de stat, dar nu. Nici vorbã sã se închidã. Noi trebuie sã dãm cãrbune. Nu se pune problema închiderii celor douã unitãti miniere. Idea era lansatã dacã putem prelungi activitatea la Lupeni si Lonea, nu se pune problema sã mai închidem si alte mine. Pentru cele douã (Livezeni si Vulcan – n.r.) doar pe SIEG am putea beneficia de ajutor. Noi ne-am dus cu o idee, dumnealor vor analiza. Noi facem tot ce e posibil ca sã aducem cele douã unitãti miniere sã dea productia pe care ne-o dorim. Încercãm sã gãsim solutiile cele mai bune”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.
“Din punct de vedere financiar ar fi o solutie pentru cele douã. Problema e de a stabili perioada  de timp pânã când sã functioneze cu productie, pentru cã pot functiona cu productie pânã în 2030. Comisia Europeanã duce o politicã pentru decarbonificarea productiei de energie pe bazã de cãrbune”, a mai spus Darius Câmpean.
Discutii pentru Lupeni si Lonea
Încã de la începutul anului se discutã de o posibilã prelungire a activitãtii de productie la minele Lupeni si Lonea. Cele douã ar trebui sã îsi opreascã productia la finalul acestui an. Sindicatele fac demersuri pentru ca activitatea sã continue si dupã aceastã perioadã.
“Despre celalte douã mine, materialul a fost trimis la Bucuresti, secretarul de stat a luat act de el, urmeazã ca în perioada viitoare sã facem o serie de pasi. Încercãm sã scoatem ce au aruncat altii”,  a mai declarat presedintele Sindicatului Muntele.
“La ora la care vorbim, cele douã mine se aflã pe program de închidere, cu sfãrit de activitate de productie în 2018 pe ajutor de stat. Existã posibilitatea sã fie prelungitã activitatea, iar în acest sens vom notifica Comisia Europeanã”, a mai precizat Samuel Dioane.
Potrivit Ministerului Energiei, scoaterea minelor din programul de închidere ar avea efecte devastatoare asupra bugetului societãtii.
Monika BACIU

9 comentarii la „Propunere. Minele Livezeni si Vulcan incluse în program de ajutor de stat

 • 2 august 2018 la 21:35
  Permalink

  Indiferent ce varianta va fii un lucru este important sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 3 august 2018 la 06:03
  Permalink

  pai listele cu disponibilizatii sunt facute, transferurile de la minele „viabile” catre lupeni si lonea deasemenea. vor pleca 800 de oameni,,,, cu cine vreti sa dati carbune?,,, in iarna o sa va plingeti ca vreti angajari,,, asa ceva doar la intreprinderile de stat se poate,, sa vina ajutoareleeeeeeeeeee ,,,, ca ne pricepem sa le impartim 🙂

 • 3 august 2018 la 14:08
  Permalink

  Domnilor (doamnelor) din redactie, va rugam ca la fiecare articol despre minerit sa insera?i si comentariul:” sa se faca investi?ii la minele vulcan si livezeni ca sa fie rentabile….” astfel cineva va fi scutit de eforturi… ?

 • 3 august 2018 la 14:31
  Permalink

  o sa-si angajeze odraslele,zidarii,amantele si atunci sa vezi ce productie se va da

 • 3 august 2018 la 14:33
  Permalink

  bine ar fii dar nu prea imi vine sa cred aceasta varianta cand in toata lumea se pune problema poluarii si a efectului de sera

 • 3 august 2018 la 15:23
  Permalink

  @”cetatene ” ; la noi nu se poate tocmai pt ca cei care sunt la butoanele tarii au tricoaie ! ; pe cand nemtii si polonezii au conducatori normali !

 • 3 august 2018 la 20:27
  Permalink

  deci dl campeanu,,cum ramane? disponibilizam? sau nu? ne inchidem sau nu? angajam sau nu? nu fiti duplicitar ,, astept sa dati dovada de coloana vertebrala 🙂 desi ma tem ca nu o sa am un raspuns la interpelarea mea,, doar sunteti sindicalist 🙂 onorata redactie ,,va rog sa-i puneti intrebarile astea liderului de sindicat,, care joaca ca de obicei la mai multe capete,,,,

 • 3 august 2018 la 22:18
  Permalink

  disponibilizam ca primim
  bani,angajam ca primim bani,investim dar in cabane si in masinile personale,oferim posturi de conducere amantelor si sotiilor noastre

 • 4 august 2018 la 11:41
  Permalink

  Atat de rentabile si viabile sunt minele Vulcan si Livezeni incat fara ajutor de stat sunt praf ? sfarsitul C.E.H. – ului este aproape si poate ca in final nu va fi un lucru atat de rau … sa se dea plati compensatorii oamenilor si sa se termine odata cu toata nebunia asta.

Comentariile sunt închise.