Început de an furtunos la Complexul Energetic Hunedoara / ÎN GREVA FOAMEI, DE O SÃPTÃMÂNÃ

Trei angajati ai CEH sunt la limita epuizãrii, dupã ce sãptãmâna trecutã au declansat un protest extrem, au refuzat hrana si asistenta medicalã. Totul, din cauza problemelor cu care minerii, personalul auxiliar, energeticienii si preparatorii se confruntã în cadrul CEH. Au întocmit o listã de revendicãri în care cer demisia tuturor celor din conducere, dar si rezolvarea problemelor organizatorice ale angajatilor CEH.

Cei trei, Vasile Pãduraru, Lucian Enculescu si Dorin Vezure nu au mâncat din 4 ianuarie, pentru cã vor astfel sã atragã atentia noilor guvernanti asupra problemelor cu care se confruntã si toate acestea, în conditiile în care fostul sindicalist Petre Nica, ajuns recent, printr-o decizie politicã, director general adjunct la CEH, i-a ignorat, ba chiar a chemat fortele de ordine si 5 dintre protestatari s-au ales cu amenzi de 500 de lei. Totul, pentru cã ar fi deranjat ordinea si linistea publicã, atunci când au intrat pasnic, cu cartele prorpii, în incinta sediului administratov de la Petrosani.

Valea Jiului fierbe si de azi este posibil ca mai multi mineri, de la mai toate unitãtile miniere, sã se blocheze în subteran. „Noi nu cedãm. Vrem sã fim luati în seamã, cã nu mai avem cu ce lucra în minã. Ne riscãm vietile! Deocamdatã numai la Lupeni au rãbufnit minerii. Nu stiu ce gândesc ceilalti, sau cei peste  2.000 de oameni, care stau în ITA (întreruperea temporarã a activitãtii), nu stiu. Poate când vor vedea cât scot de pe card… Sunt în ITA auxiliarii, TESA si tocmai ei nu participã la protest. Îi si înteleg, însã, cã au cam fost amenintati si le este fricã. Ceva a fost pe la toate minele. Oamenilor li s-a spus: dacã nu intri în sut, azi ai nemotivat”, a declarat Vasile Pãduraru, protestatar în greva foamei.

Si dacã minerii de la alte mine si personalul TESA nu s-a solidarizat, s-au solidarizat cei de la Complexul Oltenia, sau de la minele de Uraniu. Acestia au trimis un comunicat de presã, în care îsi exprimã solidaritatea: „Minerii si energeticienii, membri de sindicat ai Federatiei Nationale Mine si Energie, salariatii din Complexul Energetic Oltenia, ai Nuclearelectrica, CNE Cernavodã, ai Companiei Nationale a Uraniului, ai Cuprumin Abrud, de la Societatea Nationalã a Sãrii sunt solidari cu actiunea angajatilor CEH si cer factorilor responsabili sã ia act de revendicãrile acestora”, se aratã în cominicatul de sustinere, semnat de Biroul Executiv al Federatiei Nationale Mine si Energie.

Grevistii amenintati cu politia si cu jandarmii echipati de luptã

Imediat dupã declansarea protestului la sediul CEH, conducerea, respectiv directorul general adjunct Petre Nica, a chemat politia ca sã evacueze liderii care s-au declarat în greva foamei. Doi angajati ai Politiei Petrosani au descins la sediul CEH, iar în spatele usilor institutiei au avut loc discutii aprinse cu liderii pe care voiau sã îi evacueze din sediu.

1-1

„Petre Nica a chemat politia. Vor sã iesim afarã, dar noi avem aici un birou în care putem sã stãm pânã în data de 9 când ne expirã delegatiile. Am discutat cu politistii si nu plecãm de aici”, a spus Vasile Pãduraru, în timp ce colegul sãu Dorin Vezure a sustinut cã vor rãmâne toti trei sã protesteze în greva foamei în acel birou, datã fiind temperatura extrem de scãzutã de afarã.

Oamenii legii au purtat o discutie în interiorul societãtii cu liderii, iar la plecare, nu au vrut sã facã declaratii. „Avem purtãtor de cuvânt la Deva si vã rugãm sã luati legãtura cu acest birou”, au fost singurele declaratii ale celor care au venit sã evacueze minerii din sediul CEH.

Cei trei lideri ai minerilor au rãmas în sediul CEH în greva foamei, acolo unde au un birou ce apartine sindicatului. „În 2017 sunt 10 ani de intrarea României în UE si ne trezim în situatia în care românii ne-au adus în faliment. 20 de ani de la prima ordonantîã de Guvernul Ciorbea, douã decenii de împliniri mãrete si am ajuns în 2017 în faliment. Nu stiu de ce nu ne spune conducerea cã e gata. Hai bãieti sã plecati acasã, cã nu are rost. Acum în data de 3, 9, 16, 23 si 30 stãm acasã personalul neproductiv”, a spus Dorin Vezure, sindicalist, reprezentant al preparatorilor de la Coroiesti, care sunt în pragul dizolvãrii, iar el stã de 6 zile în greva foamei.

Sediul CEH a fost, pe tot parcursul grevei, întesat de mascatii care au pãzit cu scuturi si echipati de rãzboi, o clãdire mai mereu goalã, pentru cã vineri, în timpul ultimei zile de protest public, cei din conducere au preferat sã meargã sã discute la Mintia cu cei 15 grevisti, fãrã sã le adreseze vreo vorbã celor de la Petrosani, din curtea din fata lor.

1-2

CEH – pierderi din cauza grevei

Pe de altã parte, potrivit unui comunicat remis de conducerea CEH situatia companiei este deosebit de gravã din cauza iesirii din insolventã, fapt care a afectat starea financiarã deja precarã a societãtii. Conducerea CEH recunoaste cã nemultumirile salariatilor sunt, în parte, obiective, însa nu pot fi solutionate în contextul în care, printr-o decizie a instantei, societatea a fost scoasã din insolventã, moment în care conturile societãtii au fost blocate, nu înainte de a fi executate silit de cãtre creditori, cu sume importante de bani. Încetarea activãtãtii genereazã scãderea productiei la mina Lupeni, iar administratia spune cã, pânã acum, se înregistreazã pierderi de 2.000 de tone, fapt ce a periclitat grav siguranta aprovizionãrii ritmice cu cãrbune a termocentralelor si chiar functionarea acestora. Minerii, însã, vor sã li se facã dreptate, pentru cã dacã stau acasã si altii lucreazã pe comandã, nu înteleg unde este dreptatea. Asta, pentru cã li s-a cerut unora sã lucreze inclusiv sâmbãta, iar altii stau acasã. Ministrul Energiei Toma Petcu ar fi promis minerilor cã se va afla în Valea Jiului, cel mai probabil, în ziua de marti a sãptãmânii viitoare.

Diana Mitrache

19 thoughts on “Început de an furtunos la Complexul Energetic Hunedoara / ÎN GREVA FOAMEI, DE O SÃPTÃMÂNÃ

 • 8 ianuarie 2017 at 19:58
  Permalink

  asta cu lucratu sambata este smecherie veche….ma mir cum nu au sesizat-o si guvernantii

  Reply
 • 8 ianuarie 2017 at 21:07
  Permalink

  Sa se faca investiti la EM Livezeni , EM Vulcan si cei 4% cat a mai ramas de investit la Termocentrala Paroseni . Sa se schimbe tevile de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor pentru a deveni rentabila TERMOFICAREA in valea jiului si pentru a salva pe termen lung cele doua MINE (valea jiului) .

  Reply
  • 9 ianuarie 2017 at 08:36
   Permalink

   ptr cei care au centrala de partament care nu si-au baut banii si au investit in centrala faceti degeaba investitie degeaba trageti teava pna la usa ap,tregetii teava la usa la acest Minerii vaiii jiului ca el si-a baut banii banii de centrala si acum asteapta pomana de la stat

   Reply
   • 9 ianuarie 2017 at 16:11
    Permalink

    pentru cetateniii vaii jiului , mai betivule tu nu ai centrala , tu furi curent ca sa te incalzesti , ai baut bani adusi de nevastata care a spalat la fund mosnegi si babe in Italia , acum tu curati rahatul de la subsolul blocului nostru pentru 10 lei de apartament , zdreamta ce esti , betivan prost si fudul .

    Reply
 • 8 ianuarie 2017 at 22:14
  Permalink

  Sa stai in greva foamei padurarule,bine face bebe(parca asa.l alintai cand seveati masa la onix- „bebe cu tine pana in panzele albe”-dupa ce te tinea legat o zi,doua cu lanturi de piciorul minerului din curtea ceh sau de poarta minei lonea)ca va pune cu botu pe labe,ca atunci cand erati in gasca nu va trecea nimeni pe dinainte! De fapt pe voi va doare ca nu mai aveti posturi de delegati sindical din 9.01.2017 ,nu ITA va doare,ca voi si prietenii vostri nu faceti ITA. Daca va doare ITA,solicitati sa vedeti cine face ITA (veti avea surprize sa vedeti cine si cat „popor”este in ITA) si atunci sa faceti greva foamei.

  Reply
 • 8 ianuarie 2017 at 23:03
  Permalink

  Bineinteles ca Paduraru face greve doar pt interese si scopuri de avansare functii dar i nebun ,el.tot bate pasu pe loc repaus , iar de 2 ani omu asta face la greve cu gasca lui nebuna de ochii lumii ,asta nu s-a saturat de amenzi ,si acum a luat amenda de 5 milio lei vechi,si acum.doi ani a luat amenda cu Vesa Claudiu ce scandau la Bobar acasa ca needucatii,rusinea petrilei nebunii.grevei fomistilor ce nu se invata minte niciodata din sanctiuni de needucati, paduchi care urla pt bani si posturi functii ,mocca peste tot asta e interesu

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 00:06
  Permalink

  Daca s-a umblat la salariile de delegati sociali de 6000 ron, au gasit la Lupeni o mana de agitatori sa faca scandal .Asta e mana binomului vamos- darius sub marea umbrela a psd.Curios lucru ,chiar daca nu se da carbune, banul ……vine .

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:12
  Permalink

  Acesti impostori fac greva foamei ca sa puna pe functii pe Branzan si Chiuzan, adica tot oamenii manipulati de Jujan si Nica. In spatele acestei greve, papusarii principali tot Jujan si Nica este. Trebuie ca minerii sa ceara demisia urgenta a tuturor liderilor de sindicat si cei in masura sa aduca la conducerea CEH oamnei hotarati care stiu si pot face treaba. Cereti urgent debarcarea lu Branzan si Chiuzan doua interfete a lui Nica si Jujan. Sigur sunt altii care pot face treaba si care nu sunt pensionabili sau slugi si care nu au carnete de partid.
  Domnule Nistor si Domnule Resmerita va rugam nu mai puneti in functii tot oamenii lui Jujan si Nica. Trimiteti acasa oamenii acestia Jujan, Chiuzan, Nica, Popeasca, Stoicescu, care de ani si ani de zile sunt lipiti la conducerea CEH si nu se maui dau plecati. Acestia manipuleaza si liderii tradatori de la sindicatul muntele.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:28
  Permalink

  Pana nu se va termina cu pontajele fictive, adica cu pontajele gen procente subteran nu va merge acest complex. Nu se poate vorbi de productivitate sau rentabilitate atat timp cat toate conducerile perindate la conducerea CEH au tolerat aceste mizerii prin care se fac numai falsuri adica pontaje fictive. Sunt la toate minele si la ceh oameni care nu vad mina cu anii iar e iau procent de intrare in subteran. Sunt femei protejate sau tot felul de pile ale conducerilor care au procente de intare in subteran si ele nu stiu unde este rampa putului. Nu poti sa trimiti controale in subteran cu fiola la amaratii de mineri iar tu conducere sa agreezi pontaje fictive sau sa accepti ca majoritatea celor din conducere sa fie pontati la salvare. Cine si de de e accepta aceste falsuri de ani si ani de zile? Trebuie sesizate toate organele statului si verificate aceste mizerii care de ani si ani de zile sunt tolerate de toti cei din conducerile ceh si ale unitatilor miniere. Aici este o adevarata coruptie.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:30
  Permalink

  acu PSD. va numi oameni la ceh dar tare ma tem ca tot politic….parerea nea este ca ar trebui numit director general un MANAGER,dar profesionist adica sa aiba multi ani de activitate in management,apoi director adjunct pe partea minera un profesionist in ale mineritului si director adjunct la energie la fel .numai asa poate va mai fi o sansa pentru ceh .vom vedea ce va urma .NOROC BUN

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:33
  Permalink

  asta va dispare o data cu mineritul altfel nuuu

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:37
  Permalink

  acum este PSD la conducere si va venii un director general PSD-ist la conducere

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:44
  Permalink

  Spargeti gastile alea de prin ceh ca sunt birouri unde sant 5-6 prin birouri. Se lovesc cur in cur pe acolo. Daca te duci cu o hartie la semnat te arunca de la unu la altul. E de speriat ce e acolo.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 08:47
  Permalink

  Prima cerere a minerilor ar fi trebuit sa fie scoaterea la pensie a tuturor celor ce indeplinesc conditii de pensionare indiferent de functie, i ncadrare sau pozitie in cadrul complexului.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 09:32
  Permalink

  Cum sa ceara liderii de sindicat iesirea la pensie a celor ce au conditiile indeplinite,cand ei sunt toti in aceasta situatie ?

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 12:25
  Permalink

  Guvernul e obligat sa bage bani in minele din V jiului char daca nu sint rentabile. Peste tot in lume mineritul nu este rentabil. Sa aducem conducatori pesedisti la mine si totul va fi bine si copii nostrii nu vor mai pleca din tara. Sa ne creasca salariile la mineri ca ne mor copii de foame si sa ne dea toate premele prevazute in CCM.

  Reply
  • 9 ianuarie 2017 at 14:52
   Permalink

   La zam ca ai innebunit demult,inteleg c falim Ceh pe toti i.traumatizeaza dar unii prea exagereaza…

   Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 14:55
  Permalink

  Gigi are dreptate, prima si cea mai urgenta cerinta este scoaterea la pensie a tuturor celor care indeplinesc conditiile, indiferent de functie. Celui autonumit „Cetatenii V J” ii spun ca mineritul si CEH-ul au ajuns in aceasta situatie in cea mare parte datorita directorilor numiti de PSD: Dragoi,Alic, Andronache,Niculescu. Acestia la randul lor au numit oameni „de casa” ai PSD pana la nivel de sef de sector sau chiar cfl-ist. Asta este realitatea indiferent daca ne place, sau nu.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 17:02
  Permalink

  Mai oamenilor nu va dati seama ca situatia e destul de grava daca se fac greve se fac pe buna dreptate minerul intra in mina si isi risca viata zi de zi pe un salar de nimic si cei care stau la birouri au niste salari mai mari ca ai lor.Tota lumea se crede mare si tare cand nu voi sunteti cei pusi in situatia minerilor un miner in strainatate au salari de3000E iar minerii nostri isi risca viata pt un salar de mizerie dar nu au ce face tre sa si intretina familile pt ca alceva de lucru mai bun decat acesta nu e.Dar sa ne amintim cati mineri au murit in mine pe parcursul anilor si au lasat in urma copii si familii in voia soartii si pt ce pt un salar de nimic si voi aveti nesimtirea de ai vorbi urat pt ca beau in viata asta numeni nu e perfect de ce tre sa fie mineru care trage mai mult ca noi toti care avem alte locuri de munca cu risc mai mic sU poate 0 de mortalitate.Sa va fie rusine parca nu tot oameni sunteti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *