Producãtorii au început sã ocoleascã Petrosaniul

O parte însemnatã din comerciantii care vindeau produse în piatã si-au închis tarabele din cauza sãrãciei. Altii se pregãtesc sã plece ori sunt nevoiti sã-si închidã micile afaceri.

Piata Centralã Petrosani este pe jumãtate goalã iar unul dintre motive este legat de sãrãcia care începe sã se simtã tot mai mult în capitala Vãii Jiului. De la un an la altul vânzãrile sunt tot mai slabe si producãtorii se plâng cã marile magazine le acapareazã clientela.

Astfel, în momentul de fatã, în piatã cu greu pot fi numãrati tãranii care sã aibã si marfã la vânzare, iar de vinã este si perioada începutului de an, când multe familii au bugetele aproape goale. Din acest motiv cei care vor sã-si vândã marfa la tarabe, ori lasã din pret si se multumesc cu un mic profit, ori îsi vând marfa pe datorie. Cei mai multi dintre comercianti aleg a doua variantã. „Ce putem sã facem, eu am în jurul a 20 de clienti, oameni seriosi care vin si cumpãrã de la mine pe datorie. Când vine ziua de salariu se prezintã la mine si achitã ce au luat. La fel fac si ei care vând haine în tarc, dar si unii dintre cei cu legume si fructe”, spune unul dintre comercianti. Si administratorul pietei este de aceeasi pãrere cu privire la lipsa clientilor.

Sorin Cretu spune cã fatã de acum 4 ani, din Piata Centralã au dispãrut foarte multi comercianti, într-o estimare fiind vorba de circa 40 la sutã. În plus, multi dintre ei au acumulat datorii la chiria pe spatii si sustin cã nu au cu ce plãti din cauza vânzãrilor foarte slabe.

Maximilian Gânju