Ciobanii s-au modernizat si spun acum ca vand oi chiar si in spatiul virtual. Sunt pline site-urile de anunturi cu ciobani din Hunedoara care isi vand mieii si iezii de Pasti pe net si la preturi chiar bune.

Anunturile postate in lumea virtuala, semn ca pana si ciobanii au aflat ce e laptop-ul, revolutioneaza tot ce insemna odata transhumanta. Nu mai trebuie sa umble cu oile spre oras, ca acum ciobanii le vand direct de pe internet.

„Vand miei de la 10 la 20 kg, frumosi la pret bun”, suna un anunt postat de un crescator de oi din Simeria, care isi da si un numar de telefon, dar adauga ca, la nevoie, asigura si transportul marfii la beneficiar. ªi o asociatie de crescatori din Hateg vinde 500 de miei, virtual, ca si altii din Deva ori din Hunedoara.

Bune sunt si preturile celor care ii vor duce la piata, insa ciobanii recunosc ca prefera sa ii vanda din ograda, vii si la preturi comparabile cu cele de anul trecut. Asta e valabil in Valea Jiului, unde oierii s-au decis ca ce-i in mana, nu-i minciuna.

„Nu vor fi preturi mai mari ca anul trecut. Eu nu intru pe net, dar spun clar ca noi de aici preferam sa vindem mai multi, vii si sa ne scapam de toti o data. Asta pentru ca nici nu voi vinde prea multi, ca am mielute de rasa si le tin”, spune un cioban din Cimpa.

Crescatorii de oi au posibilitatea, in acest an, sa-si taie animalele in abatoare care vor fi deschise in toate orasele Vaii Jiului.

Diana Mitrache