Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, dragelor si dragilor, ba Cornele, astazi vom vorbi despre pleonasm.

In DEX (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane) definitia exacta este: „Greseala de exprimare constand in folosirea alaturata a unor cuvinte care repeta inutil aceeasi idee; folosirea paralela a unor cuvinte sau expresii identice sau apropiate ca sens”.

In limbaj curent, cele mai tari exemple sunt „avansati inainte”, „enorm de mare”, etc. etc. Filosoful bulgar Duhanov folosea, pejorativ, o expresie care a facut inconjurul lumii.

„Ce e, e, ce nu e, nu e si unde este aglomeratie, se numeste inghesuiala”! Ceea ce, daca n-ar fi un silogism idiot, ar fi un pleonasm perfect.

Daca primul ministru, in celebrul interviu cu nepotul Suzanei Gadea, ne-a tinut lectii de limba romana, inseamna ca am ajuns rau de tot. In loc sa ne explice cum va face el sa traim si noi mai bine, cauta intelesurile „adanci” ale cuvantului „salutar”. Ca, intre timp, a „scapat” pe gura vreo cateva cacofonii (politica care) nu mai conta.

El – cu ochii pe ceas – se Ga(n)dea cum sa scape de intrebarile incomode, se eschiva, folosindu-se de, vezi Doamne, vasta sa cultura.

Cand l-a intrebat Gadea de chestia aia marunta cu serviciile secrete, a dat-o iar „dupa cires”. Cica au mai fost de astia care, din sefi de spioni, au ajuns sefi de guverne. Fas! A dat-o-n bara! De-aia am dat titlul acestui articolas. Actualul prim – ministru stie. Dar incalca regula. El numai stie. De cunoscut, nu cunoaste. El are puterea. Dar, impotriva firii, nu o poseda.

Asa ca, acum cand deja sunt semne ca dau urzicile, vine stevia si rasar lobodele, M.R.U., asociat cu politica devine un pleonasm. Asteptarile romanilor erau altele.

Da-le, nene, sa bage la mat si, dupa aia, vorbeste-le despre Platon si Aristotel, despre Mata Hari si Putin.

Zadarnic stii, daca nu cunosti, degeaba ai, daca nu posezi… Cat despre pleonasm, dragelor si dragilor, ba Cornele, o chestie e clara. Amintiti-va de „Sa traiti bine”. „Romanii traiesc bine” a devenit, deja, exemplul tipic de pleonasm. Dar cui sa-i explici? N-ai cu cine, ba, n-ai cu cine…

Mircea BUJORESCU