Săptămâna trecută au fost temperaturi mari iar din această cauză s-au topit zăpezile de pe versanți. În plus, în week-end am avut coduri portocalii de ploaie și asta a oprit stațiile de tratare a apei care nu au fost modernizate. Apa Serv a alimentat populația din surse alternative, dar tot nu a fost suficientă presiune la robinet. Week-end-ul ce tocmai s-a încheiat a adus precipitații puternice în zonele de munte, unde, odată cu topirea zăpezii au fost antrenate și o serie de aluviuni. Și, ca atare, stațiile de tratare a apei au fost oprite de angajații Apa Serv.
„Mai grav a fost pe partea de est, în Petroșani și la Petrila, deoarece știm că funcționarea stațiilor Taia și Zănoaga au capacitatea de tratare limitată, ele fiind în program de reabilitare totală. De vineri, pe lângă echipele care sunt 24/24 am avut și personal suplimentar la lucru. Am reușit să ducem apa dintr-o parte în alta a Petroșaniului, așa încât spre Aeroport a fost cam 6 ore, cu presiune scăzută. Adică, la etajele superioare, pe strada Independenței, nu a fost apă, dar, până la etajul I, era”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Pericolul, însă, nu a trecut și poate doar înghețul de duminică ce a mai ajutat ca aluviunile să nu mai ajungă în stațiile de tratare. Însă, preconizata încălzire a vremii va crea, cel mai probabil, noi probleme.
„Pericolul rămâne. După cum am spus, stațiile Taia și Zănoaga sunt în proces de reabilitare și ele sunt limitate. Iar pe partea de Petroșani sud, o parte din apa pentru populație am preluat-o de la Valea de Pești și, chiar dacă am avut creșteri de turbiditate și acolo, stația fiind reabilitată, nu a fost oprită deloc”, a mai adăugat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului. Din cauza turbidității crescute, sistemul de alimentare cu apă potabilă nu a functionat la parametri nominali de presiune, iar în week-end a fost afectat în mare parte Cartierul Aeroport. Situația s-ar putea remedia abia după finalizarea investițiilor de la stația Taia și de la cea de la Zănoaga.

Diana Mitrache