”Ne dorim copiii înapoi pe pârtie! O minte sănătoasă nu se poate dezvolta decât într-un corp sănătos. Schiul înseamnă o gură de aer proaspăt pentru cei mai mulți dintre noi și bineînțeles o ieșire din cotidian! Dar ce poate însemna schiul pentru un copil, pe lângă sănătate? Semnează alături de noi petiția “Vrem vacanță în luna februarie 2023 pentru copii!” ” – este mesajul celor de la Complexul Montana, care se raliză demersului Asociației Transportatorilor pe Cablu din România.
A fost lansată o petiție în mediul online pentru reintroducerea vacanței din luna februarie, în anul școlar 2022-2023.
”Solicitam acordarea vacanţei de iarnă de 2 săptămâni în luna februarie începând cu anul şcolar 2022-2023 deoarece: o minte sănătoasă nu se poate dezvolta decât într-un corp sănătos; activitatile în aer liber iarna ajuta la creşterea imunităţii copiilor; toate ţările cu munţi din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveţia, Franţa, Cehia şamd ) au vacante de iarnă, în februarie de 2 săptămâni. În Germania de pildă autorităţile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanța pentru sport; sistemul educaţional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în aşa fel încât copii să beneficieze de o vacanţă de iarnă. Excepţie de la această regulă o fac doar 2 ani şcolari 2019-2020 respectiv 2021-2022”, arată Asociația Transportatorilor pe Cablu din România.
Odată eliminată vacanța din luna februarie, România devine singura ţară din blocul comunitar cu reliefe montane care nu va avea vacanţa de iarnă. Mai mult, Asociația notează și faptul că implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce această vacantă întregii industrii turistice montane cât şi beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală.
”Consecinţele lipsei vacanţei copiilor din februarie sunt: aglomeraţii pe drumurile, care duc în statiuniile montane; cozi la intalatiile de transport pe cablu la sfârşit de săptămână; preţuri mari la transportul pe cablu la sfârşit de săptămână; preţuri mari la cazări; temporizarea sau stoparea a noi investiţii private în turismul montan; Dispariţia unei profesii (monitorii de schi ), care nu vor putea avea o activitate coerenta din 10-16 zile / an); În acest sens, Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România solicita introducerea unei vacanţe de iarnă în luna februarie de 2 săptămâni cu scopul de: creşte o generaţie de copii sănătoşi dezvolta turismul montan în România evita creşterea artificială a preţurilor în zonele montane susţine sporturile de iarnă şi mişcarea în aer liber Susţine şi TU introducerea vacanţei de iarnă de 2 săptămâni”, arată petiția.
Până acum au fost strânse sute de semnături.
Monika BACIU