Primarii de orase cer o întâlnire cu prim-ministrul, “oricare ar fi el”. Asociatia Oraselor din România sustine cã Guvernul demis nu si-a respectat promisiunile.
“AOR îsi exprimã mâhnirea fatã de încã o promisiune neonoratã, fãcutã primarilor de Guvernul demis, care nu a adoptat în sedinta executivului hotãrârea referitoare la alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 si PNDL 2. Astfel, orasele primesc o nouã loviturã care va duce la blocarea proiectelor de dezvoltare si abandonarea lor din lipsã de finantare. (…) Asociatia Oraselor din România considerã cã guvernantii ar trebui sã aibã în vedere binele, dar si dezvoltarea comunitãtilor locale, interesele cetãtenilor, care sunt profund  afectati prin mãsurile actuale ale Legii bugetului de stat, cerând o întâlnire urgentã cu prim-ministrul României, oricare ar fi el dupã votul care urmeazã sã fie exprimat în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediatã”, se aratã într-un comunicat al AOR.
Asociatia Oraselor atrage atentia asupra refuzului Comisiei Europene de decontare din fondurile europene a proiectelor de apã si canalizare realizate prin Programul National de Dezvoltare Localã, cerere formulatã de cãtre Guvernul demis Dãncilã.
“Prin aceastã cerere, Executivul demis a încercat sã recupereze 1,8 miliarde de lei, adicã aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de  rectificare bugetarã. Astfel se crestea artificial gradul de absorbtie a fondurilor europene si se diminua deficitul bugetar, deoarece plãtile initiale pentru proiecte au fost fãcute de la bugetul de stat. Rectificarea de buget necugetatã a Guvernului Demis a pus orasele mici si mijlocii din România într-o situatie fãrã precedent. Mai mult de un sfert din orasele din România se îndreaptã spre faliment, doar  câteva zile despãrtindu-ne de luna noiembrie, care va fi una  catastrofalã pentru administratiile locale, în lipsa fondurilor”,  precizeazã sursa citatã.
AOR reaminteste cã, prin HG privind repartizarea pe unitãti administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale, emisã în baza  rectificãrii de buget, “27 de orase au primit între 3 si 10 lei/locuitor, 16 orase între 11 si 20 lei/locuitor si 14 orase între 21 si 30 lei/locuitor, iar prin bãtaia de joc dusã la extrem de ministrul de Finante, Orlando Eugen Teodorovici, dupã  aprobarea hotãrârii de guvern, 25 de orase au rãmas cu buget minim de functionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în aceastã valoare fiind incluse sumele alocate pentru însotitorii persoanelor cu dizabilitãti”.
“O sfidare cinicã fatã de cetãtenii din unitãtile administrativ-teritoriale cu statut de oras, având în vedere cã oricãreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de functionare de 1.000 lei/locuitor/an, încã de la începutul anului, când a fost aprobatã Legea 50/2019 privind bugetul de stat”, aratã AOR
Cosmin BACIU