8 firme vor termocentrala Mintia

S unt 8 firme, de la noi și din străinătate, care au declarat că ar cumpăra Termocentrala Mintia, iar investițiile preconizate ar ajunge și la 1 miliard de euro, în câțiva ani. Asta spune Cristian Roșu, administrator special la CEH, care crede că Mintia va reintra pe piața energiei în viitor. Termocentrala Mintia este închisă, iar personalul disponibilizat în întregime, însă, acolo ar urma să vină investitori interesați de producerea energiei.
Administratorii de la CEH spun că deja pregătesc licitația. „Există deja 7 solicitări din partea unor firme românești și străină care vor să cumpere termocentrala Mintia. Și ministrul spune chiar că ar fi și a 8-a firmă. Într-un timp rezonabil va fi licitația pentru cine va vrea să o cumpere”, a spus Cristian Roșu, administrator special al CEH. Și, niciunul dintre cei care va investi acolo nu va fi lăsat să demoleze sau să vândă totul. Clauzele sunt clare și impun firmei ce va câștiga licitația să producă acolo energie electrică. „Din ce am văzut eu, toți vor să construiască acolo un grup pe gaz. Unii zic că va avea capacitatea de 750, alții de 1000 MWatti. Unii zic că vor angaja 250, alții 350 de oameni și nimeni nu vrea să o cumpere ca să o taie la fier vechi. De altfel, va fi trecut și în caietul de sarcini acest lucru. Adică, cel care o va cumpăra va avea obligația să construiască acolo un grup de minim 750 MWatti”, mai spune Cristian Roșu.
Termocentrala de la Mintia nu va mai face parte din Complexul Energetic Valea Jiului și se fac demersurile necesare pentru a fi preluată de un alt investitor. Cei care o cumpără sunt nevoiți să investească în retehnologizarea acestei termocentrale, care, așa cum spun cei de la Complexul Energetic, nu va mai funcționa cu cărbuni din Valea Jiului. De altfel, Complexul Energetic Hunedoara va mai funcționa doar cu termocentrala de la Paroșeni, care și ea va fi nevoită să apeleze la investiții pentru că doar pe cărbune nu mai poate livra energie.

Diana Mitrache