Delimitarea zonelor de protecție strictă în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina a fost finalizată, marcând suprafețe de mare importanță ce includ atât rezervații științifice cât și zone sălbatice. Aceste marcaje se disting prin pătratul galben înconjurat de chenar roșu.

Aceste zone reprezintă regiuni cu intervenții antropice minime sau inexistente, adăpostind inclusiv arborete cvasi-virgine, conforme cu Catalogul Pădurilor virgine și cvasi-virgine din România. În Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, există aproximativ 579,23 ha de astfel de arborete seculare.
”Marcajul pătrat galben în chenar roșu reprezintă delimitarea zonelor de protecție strictă, acestea fiind suprafețe de mare importanță ce cuprind atât rezervații științifice cât și zone sălbatice în care nu au existat intervenții antropice sau nivelul acestora a fost foarte redus. Aici se regăsec și arboretele cvasi – virgine incluse în Catalogul Pădurilor virgine și cvasi – virgine din România. În Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina există o suprafață de 579,23 ha de astfel de arborete (codri seculari)”, arată reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.