Ziua Muntelui, în imagini la Petrosani

 

Fotografii si scurte filme au fost prezentate la Petrosani de Ziua Muntelui.  Evenimentul a avut loc la sala de marmurã a primãriei din Petrosani, iar din totalul fotografiilor trimise de montaniarzi au fost selectate cele mai bune.
„Prin organizarea acestui concurs am încercat sã atragem amatorii de excursii pe munte, cãrora le place si sã fotografieze locurile pe unde au trecut. Expozitia este dedicatã Zilei Muntelui, iar noi asa am intitulat si  concursul. Aici sunt expusi cei 16 autori, defapt lucrãrile lor, realizate în munte”, a spus Cazimir Radvanski, presedintele Asociatiei Pro Parâng. Aceastã zi a muntelui este sãrbãtoritã an de an în lume, din anul 2003. Vorbim despre un mesaj cãtre oameni, pentru a-i acorda si mai multã atentie. Tocmai de aceea, montaniarzii au venit si cu imagini video care le-au prezentat liceenilor.
„În 11 decembrie  celebrãm Ziua Internationalã a Muntilor si, având în vedere cã zona în care locuim noi este preponderent montanã, am initiat acest concurs de fotografie si vom prezenta si imagini video cu muntii care înconjoarã Valea Jiului, adicã Parâng, Retezat, Vâlcan si Sureanu”, a adãugat si Cristian Topescu, Pro Parâng. Acoperind aproximativ 22% din suprafata Pãmântului, muntii joacã un rol important spre o crestere economicã sustenabilã.  Nu numai cã furnizeazã mijloace de subzistentã si asigurã un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trãiesc la munte din întreaga lume, adicã 13% din  populatia globalã, dar alte câteva milioane de persoane beneficiazã de pe urma  acestei bogãtii naturale.
Diana Mitrache