Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva a fost gazda la sfârsitul acestei sãptãmâni la o serie de manifestãri care s-au derulat în cadrul celei de-a VII-a editii a evenimentului intitulat „Zilele Icoanei”.

Actiunile, organizate de Episcopia Devei si Hunedoarei si Grupul Sfântul Ioan Damaschin, în colaborare cu Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, au debutat sâmbãtã, 17 septembrie, la ora 17.00, la sediul din Palatul Magna Curia, cu vernisajul unei expozitii de artã realizatã de membrii Grupului Sfântul Ioan Damaschin.

În aceeasi zi, de la ora 17.30, Scoala de Muzicã Bizantinã din Cluj-Napoca a sustinut în Sala Semineului un concert de muzicã bizantinã.

Duminicã, 18 septembrie 2016, începând cu ora 10.00 cei interesati au fost asteptati la Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sf. Vasile cel Mare” din Deva, în timpul cãreia rãspunsurile la stranã au fost date de membrii Scolii de Muzicã Bizantinã din Cluj-Napoca.

„Editia din acest an este gânditã a fi sub semnul ideii de manuscris bizantin, iconografie, imnografie, arhitecturã, felul în care aceste domenii se regãsesc în minologhioanele epocii bizantine, lucrãri de mare însemnãtate atât din punct de vedere literar, cât si vizual. Grupul Sf. Ioan Damaschin si-a propus sã cerceteze o parte din aceste manuscrise si sã le punã în operã prin realizarea de miniaturi pe hârtie manualã care sã facã obiectul expozitiei, printre aceste miniaturi urmând sã se regãseascã si partituri de muzicã bizantinã, atent selectionate din vastul repertoriu existent, care se vor interpreta în timpul concertului sustinut în cadrul simpozionului. Arta de traditie bizantinã este un fenomen care se regãseste în ansamblul societãtii actuale la nivel de concept si nu se poate face abstractie de o culturã cu o vechime de 1200 de ani care încã fiinteazã si din perspectiva sintagmei marelui istoric Nicolae Iorga Bizant dupã Bizant”, declarã curatorul evenimentului, lect. univ. dr. Sorin Albu.