Pasul Vîlcan a fost locul în care între 23 si 29 octombrie 1916 s-au dat bãtãlii crâncene, iar întreg evenimentul a fost rememorat acum de cei din oras, de militarii ce fac parte din Asociatia Cultul Eroilor si de Jandarmeria Românã.
Special pentru acest eveniment au venit jandarmii care au arborat acum câteva zile Drapelul în Parâng, iar acum au vorbit despre importanta de a nu da uitãrii acele vremuri, mai ales cã, la cinematograful din localitate a rulat filmul „Pentru eroii care ne-au lãsat o tarã”.
„Actiunea filmatã în cadrul proiectului Centenar s-a desfãsurat între judetele Vrancea si Bacãu, pe creasta Carpatilor, pe vechea linie a frontului, comemorând marea bãtãlie de la Mãrãsti, care a dus la stabilizarea frontului. Noi suntem azi în judetul Hunedoara datoritã altei actiuni cuprinse în cadrul proiectului Centenar, pe care îl desfãsurãm, fiind vorba despre rememorarea sacrificiului românilor în Primul Rãzboi Mondial, în luptele din Valea Jiului. Este vorba despre prima bãtãlie a Vãii Jiului desfãsuratã între 23 – 29 octombrie 1916, când dusmanii au vrut sã pãtrundã în România, prin trecãtorile din Pasul Surduc si Pasul Vîlcan”, a spus lt col Simon BÂLBÂE, reprezentant al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Primarul din Vulcan spune cã acum 2 ani a scos o medalie care a aniversat o sutã de ani de la acele timpuri si cã acum, în anul Centenar, a revenit cu o serie de evenimente mai ales în locul de pe granitã. „Noi, primãria si consiliul local al municipiului Vulcan, am emis cu acest prilej, o medalie si vom scoate una sli în acest an cu titlul „De la rãzboi, la Marea Unire”. Plecãm de la rãzboi din 1916 si încheind cu Alba Iulia 1918, un parcurs foarte important pânã la Unire. Mã bucur cã sunteti aici si marcãm acest moment important alãturi de jandarmi ”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Pe parcursul zilei, jandarmii si militarii în retragere si rezervã au fost în munte, în trecãtoarea dinspre Gorj, acolo unde au depus coroane de flori si au vizionat un film documentar dedicat acestor evenimente memorabile.
Diana Mitrache