Complexul Energetic Hunedoara strãbate vremuri tulburi. Conturi blocate, insolvente suspendate si oameni în stradã sunt doar câteva din greutãtile cu care s-a confruntat societatea de la începutul acestui an.
Dacã vremurile au fost tulburi pentru CEH la fel a fost si vremea la nivel national. Conditiile meteo din ultimele zile au aruncat în aer pretul energiei electrice, iar acest lucru înseamnã plus de venituri pentru Complexul Energetic Hunedoara.
“Cu peste 300 de lei s-a vândut MWh pe PZU (piata zilei urmãtoare-n.r.). Noi asigurãm serviciile de sistem, dar si echilibrarea sistemului energetic national. În tot acest timp, prioritatea noastrã a fost asigurarea salariilor, aprovizionarea cu materiale pentru asigurarea securitãtii în subteran si vânzarea energiei electrice”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Pretul de luni de pe piata spot este cu 40% mai mare decât cel din urmã cu douã sãptãmâni, înainte de episodul de ninsori si ger, când energia se tranzactiona cu maximum 320 de lei pe MWh. Totodatã, pretul de luni este aproape dublu fatã de cel înregistrat în urmã cu un an în aceastã perioadã, când, în ziua de 18 ianuarie 2016 (o zi de luni), cotatia maximã era de 239 lei pe MWh. Luni, la ora 11:10, productia României era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern si 1.499 de MW export. Si marti, la prânz, aproape 30% din energia electricã a tãrii era realizatã de termocentralele pe bazã de cãrbune.
Monika BACIU