Iarna a venit cu Cod Galben de vânt la munte, iar ninsorile vor cădea în cantități abundente. Așa că, acum, salvamontiștii nu mai recomandă deloc traseele de creastă. În acest week-end se va așternut un strat de zăpadă și sunt prognozate intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate zero pe creste.

Meteorologii au anunțat tot week-end-ul ninsori abundente și că se va depune strat semnificativ de zăpadă, în general de 40-60 cm. De asemenea a fost emis, vineri dimineață, COD GALBEN de la ora 10 , până duminică, 19 noiembrie, ora 3,00. Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă în zonele montane, vor predomina ninsorile – însemnate cantitativ – și se va depune un strat de zăpadă, în jurul a 10-15 cm și local 20 cm, iar cu precădere în zonele montane și submontane, 25-35 cm. Așa că salvamontiștii nu mai recomandă traseele de creastă. „La peste 2000 m va ninge mai tare. Se anunță un strat de 15-20 cm, dar pe creste. În stațiune, probabil, nu va bate așa rău vântul, dar nu va fi o vreme ideală pentru drumeție. Dar, pentru zona de creastă, nu recomandăm traseele în acest week-end, că va fi vânt puternic și va ninge abundent”, a spus Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng.

Meteorologii au emis și un COD ROȘU din 18 noiembrie, ora 15 , până în 19 noiembrie, ora 3,00, când versanții sudici ai Carpaților Meridionali și de Curbură,  unde, la altitudini de peste  >1800 m, vântul va suflat tare, cu rafale de 120-140 km/h, viscolind puternic ninsoarea și spulberând zăpada, astfel încât vizibilitatea va fi  redusă la zero.

Diana Mitrache