Județul Hunedoara este în fața unui buget foarte generos de 510 de milioane de euro în Programul Operațional de Tranziție Justă. Este prima dată când ni se oferă acești bani, așa că e momentul scrierii proiectelor. Ce fac
primarii, dar și oamenii de afaceri ne-a spus președintele Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată, Alexandru Kelemen.

Comisia Europeană a semnat Acordul de Parteneriat prin care țara noastră primește 31,5
miliarde de euro, fonduri de coeziune
nerambursabile din Bugetul UE 2021 – 2027.
Banii sunt alocați
pentru transport, locuri de muncă, IMM-uri, sănătate ori mediu, iar noi suntem deja la faza proiectelor.
„Suntem în diferite stadii de dezvoltare. Pe zona de infrastructură publică încă lucrăm la documentație, care este una consistentă și fiecare primărie are niște responsabilități, fie că e vorba de proiecte în
tursim, sau de proiecte de generare de energie verde din parcuri fotovoltaice, sau dacă e vorba de zona de eficiență energetică. Cred că cel mai avansat proiect este pe zona de diversificare economică,
cu zona de stimulare a IMM-urilor, iar acolo deja ghidurile sunt în consultare și în iunie-iulie va ieși ghidul final, așa încât firmele mici și mijlocii pot accesa fonduri. Este vorba depsre proiecte cu finanțare europeană prin grand, în proporție de 70% și 30% cofinanțare, pentru a-și putea scala afacerea, sau pentru a dezvolta una nouă”, a spus Alexandru Kelemen, președintele ADTI Valea Jiului.
Comunitatea locală a fost acrtivată și acum s-a mers și la camerele de comerț, pentru a atrage investitori care să primească bani pentru a deschide în zona noastră afaceri.
„Oamenii au fostinteresați și au venit la întâlniri și chiar am primit foarte multe recomandări pe ghidurile aflate în consultare, dar noi încercăm să ieșim și afară. Trebuie să avem în vedere și antreprenoriatul extern zonei.
Și am avut discuții și cu Camera de Comerț Germană, acum o lună fiind aici oameni de
afaceri. Și lucrăm și cu Camera de Comerț româno-franceză și Camera de Comerț româno-americană, ca să atragem investitori”, a mai precizat Alexandru Kelemen.
Regiunea Vest va
beneficia de un buget de 1,1 miliarde de euro prin Programul Regional Vest. Banii vor fi folosiți pentru a îmbunătăți viața
oamenilor din acaestă
zonă, fie că vorbim de infrastructură, fie de
politica de eliminare a poluării, ori de proiecte care să dezvolte comunitățile afectate, printre care se numără și județul Hunedoara.
Diana Mitrache