M inele de huilă se închid în 2032, iar alternativele sunt departe de a fi puse măcar în proiecte. Și asta înseamnă, în opinia celor din minerit, că Valea Jiului are viitorul pus în pericol.
De ce? Pentru că doar se vorbește despre alternative, în timp ce nici măcar studiile de fezabilitate nu sunt puse pe hârtie.
Alternativa la huila care nu va mai fi extrasă este gazul metan, pentru că, pe lângă termocentrala Paroșeni trece conducta BRUA, sau parcurile fotovoltaice ce ar urma să fie construite pe terenurile fostelor mine. Dar nici proiectele nu sunt gata și minerii cred că asta pune în pericol viitorul zonei noastre.
„Se tărăgănează realizarea studiilor de fezabilitate în ceea ce privește grupul pe gaz și parcurile fotovoltaice. Asta pune în pericol viitorul Văii Jiului, pentru că funcționarea grupului pe gaz și a panourilor fotovoltaice ne dădea speranța la un viitor și după 2032, an în care grupul pe cărbune și exploatările miniere nu vor mai funcționa”, spune Darius Cîmpean , președintele Sindicatului Muntele.
Liderii minerilor sunt la București, unde au aflat că ministrul Sebastian Burduja și-a depus candidatura la Primăria Capitalei, așa că acum cred că vor fi nevoiți să caute alt sprijin.
„Am avut o discuție cu domnul ministru și, din nou, răpunsurile nu au fost foarte mulțumitoare. A rămas să ne vedem în perioada următoare și să vedem care este direcția pe care noi o vom lua.
Pentru că, dacă nu, rămâne să batem la alte uși”, mai spune Darius Cîmpean. Potrivit administrației Complexului Energetic Valea Jiului, aceste studii de fezabilitate sunt în planul imediat și Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ, spune că ar putea apela chiar la o firmă de specialitate pentru asta.
Diana Mitrache