Indura gerul cumplit ore in sir. Isi mai pun un carton sub picioare, beau un ceai fierbinte si stau de dimineata pana seara la tarabe sub cerul liber la temperaturi extreme. Este vorba despre vanzatorii de ziare, cei din piete, ori cei ambulanti de pe strazile din Petrosani, care marti dimineata se pregateau de o noua zi cumplita.

Temperaturile scazute din ultima vreme le-au creat mari probleme celor care sunt obligati sa vanda la tonetele de pe strada. Fie ca este vorba despre cei care vand ziare sau reviste, ori despre cei care vand diverse bilete, oamenii

s-au plans ca ultimele zile au fost un calvar. Din pacate, cei care stau in aceste zile in ger, la mai putin de minus 15 grade Celsius, spun ca s-au obisnuit si ca se incalzesc cu ceai cald. „Iese soarele si ne mai incalzim. O sa stau de 9, pana la 16. Nu am incotro, dar am primit in fiecare zi ceai fierbinte si ne-am obisnuit si cu frigul”,spune un vanzator de ziare din Petrosani. „Mai intru aici la un magazin si ma incalzesc. Acesta e serviciul meu, asta fac”, spune un vanzator de bilete.

In piata, insa, vanzatorii ori si-au scurtat programul de lucru, ori nu mai vin deloc. Afara nu mai e nimeni si toata lumea vinde din hala, acolo unde temperaturile sunt ceva mai mari. „Cei de afara nici nu mai vin. Unii au stat si ieri cateva ore la pranz cand vin si cumparatori mai multi si nu e asa frig si apoi pleaca si ei, ca nu se poate asa”, spune o vanzatoare de la toneta cu mici din piata, care se incalzea la gratarul incins.

In Valea Jiului a fost instituit cod portocaliu de ger, iar temperaturile au fost extrem de scazute. La primele ore ale diminetii la Petrosani erau minus 20 de grade Celsius, iar pana pe seara temperaturile au scazut si mai mult.

Inspectoratul Teritorial de Munca recomanda angajatorilor ca pe toata perioada sezonului rece sa asigure salariatilor care lucreaza in aer liber cel putin minimul de masuri de protectie pentru mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare si a preveni in acest fel imbolnavirile. Angajatorii care au salariati ce presteaza activitati in aer liber trebuie, conform legii, sa le ofere ceaiuri fierbinti, sa acorde pauze de lucru si sa asigure echipamentul individual de protectie. Patronii care nu por asigura aceste conditii, pot lua alte masuri menite sa vina in sprijinul angajatilor. Printre acestea se numara si reducerea duratei zilei de lucru.

Diana Mitrache