Defilarea alpinilor din Europa la Petrosani a avut ecoul dorit si toti cere i-au observat sâmbãtã pe strãzi, au fost plãcut încântati. De altfel, pentru o astfel de ceremonie, administratia localã a arborat chiar si drapelul Italiei, pe strada principalã, mai ales cã, printre invitatii de onoare s-a numãrat ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi.
Totul a început vineri, la prima orã a diminetii, când alpinii au avut sesiunea de întâlniri. Sala de marmurã a primãriei din Petrosani a rãsunat de glasurile alpinilor, vânãtori de munte din Italia, care au ales cã în acest an reuniunea sã o tinã la Petrosani, alãturi de omologii lor din Valea Jiului. Totul a pornit gratie colaborãrii, pe bazã de voluntariat, pe care acesti alpini o au cu Casa Pollicino si cu sigurantã vor vorbi în Italia despre aceste locuri. „Tinem aici aceastã reuniune, pentru cã Asociatia a decis acum 2 ani, când s-au stabilit aceste întâlniri sã se facã aici si nu la Paris. Aici, întâlnirile si discutiile vor avea loc între sectiunile de alpini din Europa si tematica este despre problematica ce ne priveste. Din Asociatia Alpini fac parte doar cei care au fãcut armata, sunt vânãtori de munte, iar aceasta este cea mai mare asociatie din Italia, având 370.000 de membri ”, a explicat la Petrosani Sebastian Favero, presedintele Asociatiei alpinilor din Italia.
Primirea oficialã a delegatiei a fost prezidatã de primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a tinut sã le multumeascã tuturor celor veniti din Italia si sã îi asigure cã singurele divergente între noi si ei vin doar atunci când România joacã cu Italia la fotbal. „La sala de marmurã are loc deschiderea oficialã si punctul culminant va fi la defilarea pe stradã, urmatã de evenimentul ce are loc în Cimitirul Eroilor. Faptul cã aceastã întâlnire este la Petrosani, în detrimentul Parisului, e un lucru foarte bun si o dovadã cã noi colaborãm cu italienii la Pollicino si nu doar, dã roade. Nu putem decât sã ne bucurãm de prezenta lor. Vedeti acesti oameni sunt la o vârstã la care sunt predispusi la a vizita si, cu sigurantã, vor veni la noi în vacantã”, a mentionat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, care sperã sã revigoreze zona, aducând mãcar în vizitã italienii, urmasi ai celor care acum un secol se stabileau la Petrosani.
Defilare emotionantã. Ceremonie militarã
Sâmbãtã dimineatã, pe strãzile din Petrosani, alpinii, acompaniati de fanfarã, au mãrsãluit. A fost momentul de apogeu al întâlnirii cu alpinii, vânãtorii de munte, politia localã, echipajele de prim ajutor si oamenii simpli, care i-au însotit, în ciuda vremii care, la început nu le-a fost favorabilã. Au plecat de la Casa Pollicino, acolo unde o parte a Alpinilor sunt voluntari si au mers în mars, pânã la Cimitirul Eroilor, un loc în care au lucrat si italienii, ca voluntari, pentru a-l amenaja. Excelenta sa, ambasadorul Italiei în România a fost prezent la ceremoniile ce au avut loc acolo si i-a felicitat pe cei prezenti cã nu au uitat istoria.
„Sunt extrem de încântat si impresionat de solemnitatea acestui loc, de simplitatea acestui monument din cimitir. Pentru a ne aminti de eroi nu este nevoie de focuri de artificii. Este suficient sã dezvelim o simplã placã comemorativã, asa cum am fãcut noi acum, la intrarea în acest cimitir, la 100 de ani. Acest loc ne invitã sã reflectãm si asupra comuniunii si nu doar a celei dintre români si italieni,ci si a celei din fortele armate. Când rãzboiul s-a terminat, soldatii nu se împart în învinsi si învingãtori. Si ca membru apartinãtor al armatei, sunt toti ai aceluiasi popor. Aceastã comuniune este simtitã mult mai profund de cãtre vânãtorii de munte, alpinii, cum sunt ei în Italia, si datoritã locului acesta. Astãzi, noi celebrãm comuniune si solidaritatea stabilitã între italieni si români, lucru posibil aici si datoritã Casei Pollicino”, a spus la momentul discursului sãu, în Cimitirul eroilor, Marco Giungi, ambasadorul Italiei la Bucuresti.
În cimitirul de la Petrosani a fost dezvelitã o plãcutã comemorativã, ce marcheazã trecerea unui secol de când acest loc a devenit cimitir si unde sunt îngropati soldati din mai toate tãrile europei. Au luptat în Primul Rãzboi Mondial, acum fiind doar un nume pe o cruce, ori poate doar o cruce cu inscriptia Erou Necunoscut.
Diana Mitrache