Oamenii, locurile si frumusetile Vãii Jiului au fost strãbãtute, la pas, si descoperite de doi cetãteni maghiari.
“Hazajáró” sau în traducere cãlãtor cãtre casã este proiectul a doi tineri din Ungaria, Kenyeres Oszkar si Jakab Sandor care din anul 2010 bat la pas Ardealul si îi descoperã frumusetile. Au ajuns si în Valea Jiului. Le plac muntii nostri, au fãcut si filme despre semetia crestelor care înconjoarã Valea Jiului.
“Din anul 2010 umblãm prin muntii Carpati, si nu numai. Acum 5 ani am venit în Valea Jiului si ne-a plãcut aici si de atunci venim foarte des si ne-am fãcut si prieteni. Ne-au intrat la suflet aceste locuri si oamenii de aici. Ne plac plaiurile si muntii”, ne-a spus Kenyeres Oszkar.
Filmele celor doi tineri pasionati de drumetii despre muntii din Valea Jiului si nu numai au fost prezentate si la televiziunea nationalã din Ungaria.
“Aici ne plac foarte mult muntii. Am fost în Pasul Vâlcan, în Strajã, în Parâng, în Oslea, Retezat, unde am si fãcut douã filme. Am umblat prin toti muntii din Valea Jiului. A mai rãmas doar sã mergem pe Tulisa, dar probabil anul viitor”, ne mai spune Oszkar.
Oamenii din Valea Jiului le-au atras atentia celor doi cetãteni maghiari. Stiu despre minerit, stiu despre tragediile care au marcat zona, însã admirã faptul cã în ciuda tuturor greutãtilor oamenii locului au un suflet frumos.
“Ne plac si oamenii de aici foarte mult. În Valea Jiului stiu cã au fost foarte multe etnii datoritã mineritului, care a adus aici foarte multi oameni din foarte multe locuri si în ciuda tragediilor care au avut loc aici, oamenii sunt primitori”, mai spune Kenyeres Oszkar. Cei doi cãlãtori s-au întâlnit cu comunitatea maghiarã din Valea Jiului. evenimentul a avut loc la Lupeni, unde pret de câteva ore, cei doi au povestit si le-au prezentat oamenilor proiectii din drumetiile lor.
Monika BACIU