Dupã patru ani, s-a consumat prima conferintã de dare de seamã si alegeri a Sindicatului Minier ”Libertatea 2008”, care a avut loc duminica trecutã, desi nimeni nu-i dãdea vreo sansã la momentul înfiintãrii.
Sindicatul Minerilor ”Libertatea 2008” Livezeni este cunoscut ca reprezentând curajul de a crea o alternativã a Sindicatului Liber al E.M.Livezeni, presedinte Adrian Jurca, lider cu vechi state în Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si în altele care au urmat, respectiv USME si acum Muntele. Prima conferintã de dare de seamã si alegeri a Sindicatului Minerilor Libertatea 2008 a avut loc duminicã, la Casa de Culturã ”Ion Dulãmitã” din Petrosani, conferintã la care reprezentantii minerilor au amintit de atitudini specifice minerilor – transante, de transparentã si lipsa jocurilor ascunse, dar mai ales de unitate si colegialitate…
Presedintele sindicatului Libertatea 2008, Sandu Daniel, în introducerea prezentãrii Raportului de activitate, nu a uitat de fondatorii acestei organizatii, dar nici de ortacii care nu se mai aflã pe aceastã lume, pentru care s-a tinut un moment de reculegere. ”SML 2008 Livezeni a fost înfiintat în urma sentintei judecãtoresti definitive si irevocabile din 05.09.2008 prin initiativa a 19 oameni inimosi: Sandu Daniel, Sibinescu Aurelian, Olaru Nicu, Sandu Ionel, Tufis Florin, Hriscu Costicã, Lupulescu Constantin, Picu Ioan, Petrovan Ioan, Matei Florin, Cazacu Gheorghe, Sipetan Leodor, Duicu Ioan, Grecu Romicã, Dragomir Alin, Csaszar Carol, Sandu Adrian (ne-a pãrãsit anul trecut si pentru care vã rog sã pãstrãm un moment de reculegere), Bolocan Toader si Eszler Roland, cãrora le multumesc cã au fost alãturi de mine în perioada premergãtoare constituirii organizatiei sindicale. Initial, constituit sub numele de Frãtia, contestat de Jurca Adrian, acesta nedorind sã se înfiinteze o alternativã corectã si în interesul oamenilor, cu stãruinta celor care mi-au fost alãturi am reusit sã înfiintãm aceastã organizatie sindicalã sub numele actual”- a spus presedintele Sandu Daniel.
La conferintã au participat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ si Radu Voina – presedintele Sindicatului ”Vulturul Negru”, membri fondatori si consilieri locali, în calitate de invitati.
”Sunteti una dintre cele mai puternice organizatii si mã refer si la lupta puternicã, sustinutã cu un adversar destul de neserios. Am avut o colaborare foarte bunã cu sindicatul dumneavoastrã, aveti un birou tenace. Veti avea o perioadã grea în consolidarea Complexului Energetic, dar veti avea parteneri puternici, foarte seriosi, mã refer la Federatia Energeticienilor. Voi fi si eu pe lângã dumneavoastrã. Mã bucur sã fac parte dintre oameni ca dumneavostrã” – a spus Zoltan Lacatas.
”Vreau sã încep ca la premiile Oscar, cu multumiri. Acum patru ani, colegi, care si-au asumat niste riscuri si fãrã sanse de reusitã în opinia altora, au reusit sã dea nastere acestui sindicat cu ajutorul dumneavoastrã si al lui Zoltan Lacatas. În calitatea mea de fondator, îmi doresc sã mergeti cu bine înainte, în viitorul Complex Energetic” – Leodor Sipetan, membru fondator, consilier local Petrosani.
”Trei considerente m-au determinat sã stau acum în fata unor oameni drepti pe relatie cu jigodiile sindicale. Vã doresc sã rãmâneti tot asa. Asemãnarea principiilor nostre de libertate – si eu prin denumirea sindicatului Vulturul Negru tot libertatea o reprezint. Apoi, pentru cã ati avut puterea si demnitatea sã nu cedati presiunilor de tot felul riscându-vã locul de muncã. Vã multumesc pentru cã sunteti MINERI!” – Radu Voinea, Sindicatul ”Vulturul Negru”.
La Conferintã s-a votat si s-a validat noul Consiliu de Coordonare al SML 2008 Livezeni: Sandu Daniel – presedinte, Aurelian Sibinescu – presedinte executiv, iar membri – Laurentiu Constantin Iacobescu – lider sector I Productie, Nicolae Valentin Daj – lider sector II Productie, Ioan Duicu – lider Sector Transport, Lucian Enculescu – lider sector Aeraj, Irina Bala – lider Sector Electromecanic.
S-a trecut la votul deschis pentru alegerea membrilor Comisiei de Cenzori: Petrovan Ioan, Matei Florin si Pânzariu Constantin.
Structura votului – pro, contra si abtineri – a fost variatã, ceea ce denotã cã sindicalistii nu se dau în lãturi sã-si exprime pozitia fatã de noii lideri, cãrora nu le vor fi prea comode functiile.
Cristian Anghel