Administratie

UPET vrea în continuare Casa de Cultură a Studenților

U niversitatea din Petroșani continuă demersurile pentru preluarea Casei de Cultură a Studenților. Chiar dacă în acest moment clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, reprezentanții instituției de învățământ superior de la Petroșani spun că această clădire poate fi renovată la standarde înalte prin fonduri europene, prin fonduri de la Programul Operațional Național sau prin Compania Națională de Investiții.
”Pentru Casa de Cultură a Studenților așteptăm să vedem ce se întâmplă la nivelul Guvernului și la nivelul ministerului și continuăm aceste demersuri pentru că și alte universități sunt în aceeași situație. Vedem cum putem prelua acestă clădire pentru că ea ar trebui să aparțină Universității din Petroșani, pentru ca până la urmă să poată avea activități cu studenți și pentru studenți. Costurile de renovare ne gândim să le acoperim pe viitor fie prin proiecte europene, fie prin proiecte naționale prin Programul Operațional Național sau prin Compania Națională de Investiții. Din resurse propri sau de la minister ar fi mult mai greu și ar dura mult mai mult”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Rectorul Universității de la Petroșani, Radu Sorin Mihai, este de părere că acestă clădire trebuie să revină instituției de învățământ pentru că de la proiectarea ei, clădirea trebuia să deservească universitatea și studenții. Mai mult decât atât chiar dacă administrația locală de la Petroșani este interesată de această clădire, rectorul spune că această clădire nu poate fi transformată integral în spații de birouri pentru că există o sală de spectacole și o sală pentru discotecă cu o capacitate de 400 de locuri.
”Nu știu în ce măsură această clădire ar fi utilă administrației locale de la Petroșani. Poate domnul primar se gândește doar la prima clădire, cea de patrimoniu, dar ar trebui să le ia pe amândouă. A doua clădire nu poate fi folosită ca spațiu administrativ pentru că în afară de câteva spații de birouri și câteva cabine de echipare a actorilor, în rest este o sală mare de 400 de locuri, o sală mare care a fost gândită și pentru discotecă cu dotările aferente. Între aceste săli există o garderobă. Această clădire nu poate fi utilă decât pentru activități culturale cum a fost ea gândită prin proiect. Preluarea nu poate fi făcută pe bucăți pentru că ea este o clădire integrată. Între cele două clădiri ar fi trebuit făcut un culoar de legătură. Nu ar fi utilă clădirea pentru a muta câteva birouri din primărie. Eu rămân la părerea că această casă de cultură trebuie să aparțină Universității din Petroșani”, a mai precizat sursa citată.
În prezent clădirea care se vrea a fi preluată atât de către Universitatea din Petroșani, cât și de administrația locală de la Petroșani, se află în stare avansată de degradare. De multe ori locatarii din zonă au sesizat poliția pentru că în această clădire abandonată se strâng grupuri de tineri care sunt gălăgioși și provoacă stricăciuni.

Monika BACIU