Universitatea din Petrosani si reprezentantii Ministerului Energiei au semnat, luni dimineatã, un parteneriat în urma cãruia, în urmãtorii 10 ani, va califica în campusul de aici, dupã modelul din Constanta, specialisti în energie verde. Este un program gândit sã vinã în sprijinul acestei zone monoindustriale, dar pe infrastructura existentã aici.
„Având deja un centru în România, la Constanta, care este insuficient pentru tara noastrã, dar si pentru alte tãri în zonã. Atunci, ne-au sugerat o abordare foarte bine primitã si la Bruxelles, de a dezvolta un centru de formare profesionalã pe aceastã zonã, la Petrosani, pe calapodul Universitãtii de aici, unde avem întreaga bazã didacticã, dar si materialã, iar aici mã refer la cazare, sãli de curs, dar si aparaturã, ei având si un laborator mobil”, a spus Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Sunt luati în calcul cei deja calificati în diverse meserii ce au avut tangentã cu mineritul, în spetã oameni disponibilizati, ori pensionari al 45 de ani, dar si tineri interesati de o astfel de calificare ce îsi gãseste locul pe piata muncii, cursurile urmând sã înceapã în toamnã.
„Împreunã cu ministerul si Universitatea din Petrosani, am pus azi bazele Academiei pentru surse regenerabile si distributie de energie electricã. Ne propunem sã pregãtim 500de specialisti pentru energie regenerabilã si 300 pentru partea de distributie a energiei electrice. Cursurile sunt acreditate international, iar necesarul de specialisti este foarte mare”, a precizat si Sebastian Enache, director de dezvoltare, membru al Asociatiei Române de energie eolianã.
Petrosaniul va fi locul perfect pentru cei care vor învãta aici tot ce tine de instalarea, operarea si mentenanta sistemelor de producere a energiei verzi.
„Am cuplat cu plãcere la acest proiect pe zona de training. Avem deja un plan si tintim foarte mult sã formãm specialisti pe zona noastrã de activitate, dar si pentru companiile ce vor lucra pe viitor în acest domeniu. Avem foarte multe cereri si trebuie sã ne pregãtim si cu specialisti, având experientã, dotãri”, a declarat si Eugen Botoarcã, director general la Distributie Energie Oltenia (CEZ), iar rectorul Universitãtii din Petrosani a spus cã totul este deja pregãtit. „Este o activitate la care specialistii nostri pot participa. Vom putea asigura, pentru cursantii ce vor veni la noi, atât conditii de cazare, masã si de desfãsurare a cursurilor si activitãtilor practice. Noi gândim, cu partenerii din consortiu, activitatea didacticã, cam 30 % si practica 70%, pentru cã este vorba mai mult de reconversie profesionalã si cunostintele teoretice pot fi predate de cãtre profesorii nostri”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul UP.
Despre ideea acestui consortiu ce va recalifica forta de muncã din toatã tara, s-a aflat pânã la Bruxelles si este, asa cum spun acum cei care au luptat pentru realizarea lui, o reusitã. „Este al treilea proiect major sustinut de Ministerul Energiei pentru Valea Jiului, alãturi de proiectul de regenerare urbanã Planeta Petrila si hub-ul de hidrogen. Acum avem pe partea de social, reconversia profesionalã, un proiect de mare viitor. Se va întinde pe cel putin 10 ani, asa cum am semnat azi si va fi o optiune de interes”, a conchis Michael Melczer, consilier în Ministerul Energiei. Responsabilii din Ministerul Energiei si cei ai Universitãtii din Petrosani spun cã proiectul va demara cam prin luna septembrie si sunt vizati câteva sute de oameni ce vor fi calificati aici.
Diana Mitrache