Universitatea de la Petroșani își așteaptă studenții într-un campus modern, cu locuri de cazare excelente și cu cele mai mici taxe din țară. În plus, înscrierile încep imediat ce vor fi afișate rezultatele la Bacalaureat.

Nu mai puțin de 600 de locuri bugetate sunt scoase la Universitatea din Petroșani, pentru noul an universitar. Înscrierile se pot face deja on-line, imediat ce se încheie etapa destinată examenului de Bacalaureat. Dar mai sunt și alte 600 bugetate, cu cele mai mici taxe de la noi, așa cum susține rectorul de aici.
„Am reușit să atragem studenții, pentru că avem posibilitatea să se înscrie on-line, printr-un program. Pot plăti taxa de înscriere, care e cea mai mică din țară, ca și taxele de școlarizare. După confirmarea admiterii, le vom cere diploma și foaia matricolă în originial. Vreau să spun că și cei care nu intră la buget, pot intra la cu taxă, iar noi avem cele mai mici taxe din țară”, a precizat prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Și campusul este unul modern, iar studenții au și cazare și masă la standarde greu de găsit în alte centre universitare. „Oferim studenților care nu sunt din Petroșani, condiții de cazare tip doi în cameră, deci garsonieră. Au internet, ca și toate facilitățile pe care nu prea le găsesc în alte centre universitare. Le creăm, condiții de studiu și la sala de lectură, ori de petrecere a timpului liber la baza sportivă. Vrem să îi integrăm astfel în viața de student”, mai spune rectorul universității.
Și, dacă ajungi student la Petroșani, atunci poți lua și bursă.
„Le oferim burse între 580 și 1200 de lei. Celor care au condiții sociale deosebite le oferim și burse sociale, care se cumulează cu bursa de performanță, așa încât, o bursă socială de 600 de lei, cumulată cu una de performanță, ce poate să fie de 900 sau 1200 de lei, înseamnă totuși un venit. Dar le oferim și burse culturale, ca și sportive”, afirmă profesorul universitar Sorin Radu.
În plus, la Universitatea din Petroșani, care este una europeană, studenții pot dobândi o dublă diplomă. Asta, pentru că ei pot face un an într-un alt centru universitar din Europa. În plus, pe timpul facultății, aici poți merge cu burse Erasmus să studiezi peste hotare.
„Avem în fiecare an 140 de studenți bursieri Erasmus, care studiază o jumătate de an în alte țări fie fac practică, stagii de două luni și jumătate, sau 3 luni, în universități din UE. Am deschis colaborări și cu Egipt, Turcia, Ucraina, Albania, Macedonia, China și continuăm, din acest an, cu țări din America Latină, Africa și Asia și chiar din SUA sau Canada”, a mai precizat prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani. Universitatea din Petroșani face parte din cele 10 universități din România, care au intrat în consorții europene și care vor să facă schimburi de experiența și o pot face cu studenții înscriși aici. Cele mai căutate domenii de aici rămân cele din domeniul ingineriei mediului, ingineri sănătății și ecurității în muncă, sau topografia minieră. Dar nu sunt de neglijat ofertele de la ingineria transportului și traficului, calculatoare, energetica, sau administrația publică și asistența socială. Taxa de înscriere la examen aici este 70 de lei și pentru cei care intră pe locurile cu taxă, suma pe care o plătesc anual se ridică la 1.900 de lei și 2.200 la masterat. Cei care fac aici doctoratul plătesc anual 3.800 de lei.
Diana Mitrache