Universitatea din Petrosani si INSEMEX au prezentat la Sibiu lucrãri stiintifice pe teme de sãnãtate si securitate în muncã. Experienta celor douã institutii de prestigiu din Valea Jiului este recunoscutã atât pe plan national, cât si international.
“Am participat împreunã cu alti colegi si cadre didactice si doctoranzi, la conferinta organizatã la Sibiu. Universitatea din Petrosani a prezentat o serie de lucrãri stiintifice pe diferite sectiuni. Vineri în cadrul acestei conferinte am avut si o masã rotundã despre sãnãtatea si securitatea în muncã cu participarea directorului general din cadrul Ministerului Muncii, cu directorul general de la Inspectia Muncii Bucuresti si directorul general de la INSEMEX Petrosani. Cu aceastã ocazie pe lângã problematica generalã tratatã a fost prezentat si un proiect care a avut succes deosebit si care a fost materializat în zece judete, prin care sã atragem atentia protectiei muncii indiferent de locurile de muncã si cu adresabilitate la elevi”, a declarat prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Cei de la Universitatea din Petrosani vor sã îsi extindã, astfel, relatiile, cãutând sã înnoade noi parteneriate la nivel mondial. Un astfel de parteneriat este cu o universitate din China.
“Participãm la extinderea relatiilor universitãtii cu parteneri din întreaga lume atât pe proiecte europene cât si pe schimburi bilaterale. Am fost în China la Universitatea de Stiinte si Tehnologie unde am încheiat un parteneriat si sperãm ca din aceastã toamnã sã putem face schimburi de studenti si cadre didactice , în septembrie primim o delegatie de la ei. Am inaugurat acolo un centru de studii si cercetãri în domeniul sãnãtãtii si securitãtii în muncã dirijat spre prevenirea dezastrelor cu adresabilitate în domeniul minier. Printr-un proiect câstigat la nivel national am participat la prezentarea universitãtilor românesti la Washington la cel mai mare târg de acest gen unde au fost prezenti peste 10.000 de participanti iar cele 24 de universitãti care au participat au fost bine apreciate. Acolo am reusit sã contactãm universitãti din Japonia, Coreea de Sud, India, China, Thailanda, Taiwan si America Latinã. Aceste colaborãri sunt benefice pentru cã programul Erasmus+ se va extinde de anul viitor cu o axã, K107, prin care putem trimite sau primi studenti în practicã sau la schimburi de experientã si din alte tãri, nu doar di Uniunea Europeanã”, a mai spus sursa citatã. Acest proiect s-a derulat în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncã si cu Inspectoratele Judetene Scolare.
Cosmin BACIU