Universitatea din Petroșani așteaptă ca studenții europeni să vină să urmeze cursurile la Petroșani, după ce din cauza pandemiei de coronavirus a scăzut și numărul studenților străini, aceștia fiind obligați să stea în carantină.

Cum se vede, însă, viitorul Facultății de Mine din cadrul Universității din Petroșani în
contextul restrângerii activității miniere din Valea Jiului ne explică chiar rectorul instituției de învățământ superior. Mineritul nu înseamnă doar Valea Jiului. În țară mai există locuri unde se face minerit, iar instituția de învățământ superior se bazează pe studenții care termină acest profil și se angajează la unități miniere din întreaga lume.
”Sperăm ca până înspre toamnă să se redreseze situația în toată Europa și să primim studenți la noi, chiar dacă vi din țări unde există cod ROȘU ei vor veni și vor sta două săptămâni în carantină iar după vor urma cursurile pentru că și așa sunt online și se pot face și din carantină din cămin. Și noi avem mulți studenți doritori să plece în alte țări prin programul ERASMUS. Vor veni studenți și pe profilele miniere pentru că mineritul nu înseamnă doar Valea Jiului. Noi le putem preda tehnologi noderne și neconvenționale pentru extragerea și prelucrarea cărbunelui. Mineritul înseamnă carierele din Oltenia, înseamnă cuprul de la Roșia Poeni, și minele de sare. Avem cuarț, marmură, cariere de piatră. Se vor deschide în viitor câteva exploatări de aur și nemetale. Noi sperăm că mineritul nu se oprește aici. Prin parteneriatele pe care le avem cu alte universități cursurile vor fi de nivel European pentru că 80% din program să fie similar cu alte universități europene”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Facultatea de Mine are în structură trei departamente: Departamentul de Inginerie Minieră, Topografie și Construcții, Departamentul de Ingineria Mediului și Geologie și Departamentul de Management și Inginerie Industrială. Istoria Facultății de Mine se confundă, în integralitatea sa, cu istoria Universității din Petroșani. În anul 1948, la înființare, Institutul Cărbunelui din Petroșani avea în structura sa o singură facultate, Exploatarea și Prepararea Zăcămintelor de Cărbuni.
Monika Baciu