Mai multe cabane se află în Parcul Național Retezat, acolo unde turiștii care poposesc în zonă se pot caza. Administrația zonei protejate nu deține unități de cazare, însă cei din Parcul Național Retezat oferă informații turiștilor cu privire la structurile de cazare care se află în zonă. Acestea aparțin unor investitori privați.

”Administrația Parcului Național Retezat NU deține cabane pe teritoriul parcului și NU FACE REZERVĂRI la cabanele existente în parc. Dacă sunteți interesați să vă cazați la cabanele/ pensiunile din Parcul Național Retezat (Cabana Pietrele, Cabana Gentiana și Cabana Buta și cabanele/pensiunile din Râușor), vă adresăm rugămintea de a contacta direct administratorii acestora. Sigur vor fi bucuroși să vă ajute. Biletele pentru vizitare în Parcul Național Retezat National Park pot fi achiziționate de la Centrul de vizitare Nucșoara, Centrul de vizitare Ostrovel, Cabanele Codrin și Lolaia (Cârnic), Cabana Gențiana, Punctul Salvamont Buta”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
Cabana Buta (1580 m) – este situată în partea de sud-est a munților Retezat, fiind localizată în bazinul hidrografic al Jiului de Vest pe râul Buta, în apropierea traseului de creastă și a Tăului Buta, sub limita golului alpin, în etajul pădurii de molid, între vârful Drăgșanu de pe culmea Drăgșanu, șaua Plaiul Mic și vârful Buta Mică de pe culmea Străunele; Cabana Gențiana (1670 m) – face parte din zona Gențiana – Pietrele – Cârnic – Sălașu de Sus. Se află pe Valea Pietrele, la 2,5-3 ore de mers din Cârnic; Cabana Pietrele (1480 m) – face parte din zona Gențiana – Pietrele – Cârnic – Sălașu de Sus. Este situată în inima Parcului Național Retezat, la 1480 m. La cabană se poate ajunge pe drumul care trece prin satul Nucșoara și Cârnic; Cabanele/pensiunile din Complexul Turistic Râușor (1400 m) – se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg – Caransebeş, prin comuna Râu de Mori.
Monika Baciu