Izvorul buclucas îsi gãsise loc de iesire în garajul din Petrosani, dar sursa rãului s-a gãsit, dupã ce ”s-a arat” în sus si în jos, la 300 m depãrtare, precum în zicala ”unde dai si unde crapã”. ªi asta pentru cã lipsesc cu desãvârsire hãrtile retelelor din toatã Valea Jiului.

În Valea Jiului nu existã nici o hartã a retelelor de apã si canalizare din localitãtile componente. Lipsa acestor hãrti ale istalatiilor îi fac pe muncitorii singurei firme de întretinere si distribuire apã sã piardã chiar si o sãptãmânã pânã dau de sursa vreunei avarii – tevi sau conducte sparte.

În Petrosani, avaria din vestitul garaj cãruia muncitorii nu-i dãdeau de cap, a durat vreme bunã pânã s-a gãsit sursa rãului. Desi apa tâsnea în garaj, acolo nu exista nici o conductã. Nici pe lângã… Asa s-a sãpat pe bâjbâite timp de câteva zile, pânã când la circa 300 de metri depãrtare de ”izvorul” buclucas s-a gãsit avaria. Apa se infiltrase si îsi gãsire sã iasã la suprafatã chiar prin garajul omului, unde terenul a cedat. Exact ca în zicala ”unde dai si unde crapã”.

La fel se întâmplã în Petrila, unde beciurile locatrilor din blocurile mici de la intrarea în oras se umplu periodic cu apã, mai ales în perioadele ploioase, si care apã bãlteste multã vreme degradând structura de rezistentã a imobilelor. Acest lucru se întâmplã de vreo doi ani. S-a muncit din greu mult timp pentru a gãsi buba, si degeaba. S-a sãpat în stânga, în dreapta, în sus, în jos… Nu se stie de unde se infiltreazã apa si ce teavã o fi spartã. Deci muncã degeaba!

Zilele trecute, cartierul Aeroport din Petrosani a rãmas fãrã apã pentru cã s-a constatat cã în zona respectivã nu existã vane, respectiv sisteme de închidere/deschidere pe portiuni de retea, astfel muncitorii de la Apa Serv fiind nevoiti sã opreascã apa în întreg cartierul, mare cât un oras, pentru a remedia o defectiune.

Aceastã lipsã a hãrtilor sistemelor de apã si canalizare a devenit o preocupare pentru conducerea societãtii, drept pentru care toate noile lucrãri, traseul lor, vor fi îndosariate si pãstrate pentru posteritate, pentru a nu mai pierde timp, muncã si bani.

Proiectele aflate în derulare si cele viitoare pentru înlocuirea vechilor retele, cu pãstrarea schitelor de teren, ar scuti viitoarele generatii de lucrãtori sã rãscoleascã pãmântul localitãtilor pentru a repara o teavã spartã.

Ileana Firtulescu