Profesorul universitar Septimiu Krausz va deveni cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Consilierul local, Valeriu Butulescu, este cel care a fãcut aceastã propunere.  În epoca comunistã, profesorul universitar Septimiu Krausz a câstigat bãtãlia cu sistemul, astfel cã Universitatea din Petrosani a fost singura institutie de învãtãmânt superior din tarã unde s-a predat în acea perioadã sociologia.

“Încã din anul 1968 domnul Septimiu Krausz a dat un nou impus sociologiei muncii, ca stiintã carre sã reflecte adevãrata stare de spirit a celor care muncesc, lovindu-se astfel dureros de intoleranta regimuluii. Comunistii nu au agreat aceastã stiintã care, practic dupã 1978 a fost retrasã din programele de studiu ale tuturor institutiilor de învãtãmânt superior din România Socialistã. Cu o singurã exceptie: Universitatea din Petrosani. Faptul cã aceastã disciplinã “periculoasã” a supravietuit doar la noi este în primul rând un merit personal al domniei sale, dar si un motiv de mândrie pentru urbea noastrã”, aratã initiatorul proiectului de hotãrâre. Totodatã, profesorul universitar Septimiu Krausz s-a aflat si la conducerea municipiului Petrosani.

“Domnul Septimiu Krausz a condus municipiul Petrosani în cea mai grea perioadã, când puterea provizorie localã era tinta unor dezinformãri grave, menite sã creeze panicã si dezordine: asa-zisa otrãvire a apei, presupuse “atacuri teroriste”. Ca deputat în primul Parlament postdecembrist, une am avut onoarea sã-i fiu coleg, domnul Septimiu Krausz, prin autoritatea moralã recunoscutã, s-a dovedit a fi unformidabil reprezentant si apãrãtor al Vãii Jiului”, mai aratã Butulescu. În prezent, Septimiu Krausz este pensionar.

Monika BACIU