Un munte de oase în Cheile Jiețului. Garda de Mediu verifică de unde provin

P e albia Jiețului, înainte de intrarea în defileul de pe DN 7A, un morman uriaș de oase, curățate de carne, a fost fotografiat de oamenii care au ieșit, la finele săptămânii trecute,
la picnic. Garda de mediu și autoritățile
locale au demarat o anchetă, iar acum sunt verificate toate camerele de supraveghere din zonă.

Mormanul de oase, cel mai probabil provenite de la animale sacrificate recent, a fost împrăștiat în zona de pe malul Jiețului, la nici 5 m distanță de zona de protecție sanitară a celor de la Apa Serv. Mizeria a fost semnalată de o femeie care a mers cu bicicleta pe acolo, dar a fost văzută de toți cei care duminică au ajuns în zonă, la picnic. Tocmai de aceea, Garda de mediu s-a autosesizat.
„Am luat legătura cu cei din Primăria Petrila. Ei deja s-au autosesizat și acea grămadă de deșeuri, de la o carmangerie, așa cum bănuim, a fost ridicată. Totodată, am vorbit cu cei de la Direcția Sanitar Veterinară, care au în atribuție astfel de situații, iar medicul de pe zona Văii Jiului merge să dea avizul ca oasele să fie duse la Protan, pentru incinerare. Toată lumea va studia problema și să vedem de unde provin acele deșeuri”, a spus Dorel Bretean, șeful Gărzii de mediu Hunedoara.
Cei din Primăria Petrila spun că s-au sesizat în urma unei postări pe o rețea de socializare și au luat deșeurile imedit. Mai ales că, în ultima vreme, aici au fost semnalate des animale sălbatice, mai ales urși, care puteau fi atrași de oasele respective.
„Ne-am autosesizat duminică seară, în urma imaginilor apărute în spațiul public, iar apoi am ridicat acele oase. Din păcate, oameni iresponsabili au aruncat acolo câteva zeci de kilograme de oase și am considerat că, pe lângă pericolul epidemiologic, exista și pericolul ca animalele sălbatice să fie atrase de acestea”, a spus Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.
Și autoritățile locale și specialiștii au demarat o anchetă, pentru a identifica proveniența acestor deșeuri. Viceprimarul din Petrila mai spune că va face o verificare a camerelor de supraveghere aflate pe proprietățile celor ce locuiesc în zonă și speră ca astfel să prindă vinovatul. Dacă va fi găsit, acesta riscă o amendă de cel puțin 15.000 de lei.
Diana Mitrache