Un învingãtor printre învinsi si un învins al câstigãtorilor

Primarul reales al Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, pare a nu avea noroc la partide, iar perioada urmãtoare va fi una dificilã, desi este câstigãtor – nu are majoritate în consiliul local, noul PNL nu va conduce judetul asa cum era convins la intrarea în partid. Învinsii câstigãtorilor în restul Vãii Jiului si la judet, Costel Postolache si organizatia PSD Petrosani nu au nici un gând de reorganizare/demisii sau orice gest care sã steargã rusinea celor 30 de procente diferentã, care seamãnã cu un KO în politica Petrosaniului pentru cã nu au creat nici mãcar un elementar disconfort principalului contracandidat.

Petrosaniul, considerat capitala fãrã acte a Vãii Jiului, este si dupã aceste alegeri atipic asa cum îi sade bine unei capitale! Dupã alegerile din 5 iunie, primarului iesit învingãtor din partea unui partid nou pentru el si perdant în judet nu-i va fi usor pentru cã nu are majoritate, fie ea si la limitã, în consiliul local – 9 consilieri care îi vor sustine proiectele.

Tiberiu Iacob Ridzi pare sã nu aibã fler în a-si alege partidele prin care hãlãduieste. UNPR-ul ales sã-i fie casã politicã pe vremea când liderul acestuia, Gabriel Oprea, era ministru de Interne, n-a tinut mult. Presedintele UNPR a fost agãtat de DNA, a demisionat, dupã care o bunã parte din membri de partid s-au împrãstiat ca potârnichiile. Printre ei a fost si primarul Petrosaniului, care ulterior a intrat în Noul PNL într-un mod grosolan prin acceptarea înlãturãrii unui candidat, Adrian Rus, pe care liberalii îl lansaserã cu mare pompã.

“Am luat cea mai bunã decizie pentru comunitate. E o echipã în PNL cu care pot sã lucrez”- declara la mijlocul lunii februarie 2016, primarul Petrosaniului, care era convins cã CJH, apoi guvernul vor fi conduse de liberali.

Doar cã noul PNL îsi declansase declinul prin aducerea unor membrii noi, cãlcând în picioare oamenii, organizatii pentru a aduna voturi cu orice pret fãcând calcule reci, componenta umanã, empatia lipsind cu desãrvârsire. Ca urmare, noul PNL a pierdut voturi politice (pentru consiliul local si judetean), dar a câstigat, la Petrosani primarul, si acest lucru datoritã experientei lui Tiberiu Iacob Ridzi si a tenacitãtii sale. Cât priveste „am ales PNL pentru binele comunitãtii”, lucrurile nu i-au iesit, iar perioada urmãtoare nu-i va fi usor.

Interesant este faptul cã desi este considerat un om de dreapta, Tiberiu Iacob Ridzi este preferat, în majoritate, de cartierele mãrginase ale Petrosaniului, unde calitatea vietii este scãzutã, sãrãcia fiind predominantã.

Perdantul câstigãtorilor, ca ardeleanul din bancuri

Desi Valea Jiuluii este predominant rosie, iar hibridul politic PDL+PNL – noul PNL – nu a avut succesul scontat, candidatul PSD Petrosani, Costel Postolache, a pierdut cursa pentru primãrie la un scor rusinos. De ce rusinos? Pentru cã toti ceilalti contracandidati si chiar consilieri independenti au avut ca tintã pe Tiberiu Iacob Ridzi lucrând astfel chiar pentru candidatul social-democratilor, partid care se aflã pe val datoritã greselilor de tact si tacticã ale liderilor noului PNL. Vointa de câstig a fost extrem de slabã în sensul unei campanii electorale anoste, fãrã muncã asiduã, de luare la pas iar si iar a Petrosaniului, a întâlnirilor cu oamenii. Au existat, doar sporadic si fãrã o strategie coerentã.

În prima fazã s-a vorbit de blat cu Tiberiu Iacob Ridzi, apoi de indolentã sau infatuare pe principiul „lasã, cã stiu eu”, „ce-i graba asta, este timp” sau „altii sunt de vinã”. Desi cetãtenii îi doreau prezenta în cartiere mãrginase, rãspunsul candidatului PSD la chemarea lor a fost slab, nesatisfãcãtor.

Ca urmare, scorul a fost unul zdrobitor pentru Costel Postolache bãtut de Ridzi la 30 de procente diferentã. Nici partidul nu se simte prea bine la Petrosani, cu doar 26%.

Dar organizatia PSD Petrosani pare multumitã cã are cu un consilier în plus fatã de legislatura trecutã pentru cã nu se pune problema unor demisii, de vreo consolidare/reorganizare, desi de 12 ani nu a mai câstigat nimic si s-a diluat permanent devenind o masinã de vot pentru actualul primar.

„Nu, nu poate fi vorba de demisii, noi am fãcut un sondaj si stim de unde am plecat” – a declarat Ioan Rus, presedintele PSD Petrosani.

Vorba unui cetãtean care era adeptul schimbãrii la Petrosani: „Poate cã Dumnezeu le-a orânduit asa. Cum ar fi fost un primar care în luptã se miscã încet si foarte încet ca ardeleanul din bancuri? Câtã determinare ar fi fost în realizarea de proiecte pentru oras, cum s-ar fi luptat pentru ele? Oamenii simt, vãd”.

Ileana Firtulescu

6 comentarii la „Un învingãtor printre învinsi si un învins al câstigãtorilor

 • 7 iunie 2016 la 21:17
  Permalink

  Cu 26% la Lupeni ,Razmerita a ajuns mare primar.Zi de zi 200 de oameni strabateau orasul in lung si lat ,aruncand cu promisiuni ,si tot nu a obtinut un scor bun.O victorie de milog, cum spunea si Buhaescu.

 • 7 iunie 2016 la 23:29
  Permalink

  chiar sunteti atat de naivi incat sa credeti ca jocurile nu erau deja facute? sau doar musamalizati ceea ce se stia dinainte de alegeri de majoritatea votantilor, si anume ca exista o intelegere..psd-ul l-a votat pe ridzi in schimbul consiliului..

 • 8 iunie 2016 la 06:55
  Permalink

  Un castigator traseist,sotul unei puscariase,a tot fugit de la un partid la altul(unde era ciolanul mare) crezand ca poate-poate scapa infractoarea dovedita de puscarie inainte de termen. ASA ca Sa nu o Mai lalaim cu lipsa de inspiratie a capului familiei cu un membru dovedit hot,asa PE romaneste.

 • 8 iunie 2016 la 08:47
  Permalink

  Ileana Firtulescu, suparata ca PSD nu o mai baga in seama.

 • 8 iunie 2016 la 09:48
  Permalink

  postolache a avut un procent mai mult decit bun tinind cont ca nistor si rus au asteptat pina in ultima clipa sa vina ritzi in psd ,apoi cocoselul ghersner a mai rupt voturi de la psd isti care il sapau pe la spate pe postolache fam sipetan,burduf ,kalos alb sau fanic si inca citiva jucind la doua capete ,psd n a fost ajutata nici de activitatea slaba sau inexistenta a fostului viceprimar un fel de mina moarta ciudat e de altfel ca psd s a trezit ca oameni ai sai apareau pe listele altor partide si aliante fara ca presedintele sa aiba habar de asta…..concluzie postolache trebuie sustinut pentru postul de viceprimar iar in organizatia psd petrosani trebuie schimbat ceva conducerea lui ioan rus insemnind infringeri pe banda rulanta.

 • 8 iunie 2016 la 15:24
  Permalink

  Cine are incredere in POSTOLACHE? ce vrea sa spuna ? despre ce demisi vorbim?,normal ai pierdut stai pe TUSA trebuie sa recunosti asta iti este meritu fie la colegi din Partid sau la alegatori intradevar cu conducerea la P.S.D Petrosani in ultimi ani nu am avut decat sa pierdem de ce ?Domn Postolache ?cum ai reinoit partidu ?cum ati ajuns la postu de Prim Vce ?cred ca stiti ce scor ati avut in sondaje?si acuma ce puteti spune unde ati dus Partidu Social Democrat din Petrosani ?in cadere libera asa ca lasati pe alti care sa mai salveze ce se mai poate vin alegeri in Toamna daca faceti alianta cu RIDZI pentru postu de VICE atuncea cum veti fi in campanie GALBEN SAU ROSU parca va este cunoscuta culoare GALBENA imi aduc aminte ceva de la PETRILE CU COSTEL OARE VA SUSTINUT ?

Comentariile sunt închise.