Asa cum scriam în rubrica „Hent cu mâna”, privim cu nostalgie la startul Ligii a II-a, fãrã echipe din Valea Jiului, unde nu de mult evoluau Jiul si Minerul Lupeni. Ba chiar în anii `50 Minerul Aninoasa si în anii `80 A.S. Paroseni Vulcan. Vremuri…
Dar acum, la ceas de primãvarã si start de retur, sã rememorãm începutul pãrtii a doua a campionatului de la ultima prezentã pe scena secundã a echipelor din Valea Jiului.
Jiul Petrosani – Start cu liderul
Sezonul de primãvarã 2008-2009 a fost ultimul, ca retur, pentru Jiul (în 2009-2010 a jucat numai turul, apoi s-a retras) în Liga a II-a. Echipa juca în Seria a 2-a, si începea sezonul (7 martie 2009) de pe modesta pozitie 9. Prima etapã din retur, în deplasare la liderul Unirea Alba Iulia. Meci extrem de greu, la cârma echipei gazdã fiind celebrul Aurel Sunda, care fusese în urmã cu doi ani la Jiul. Tot la gazde mai jucau si Gicu Grozav si fostul jucãtor de la Jiul, Bumbac. De cealaltã parte, antrenorul Daniel Timofte arunca în luptã (vezi facsimil) o echipã din care nu lipsea actualul international stelist Mihai Pintilii, cei mai buni jucãtori ai Jiului fiind în acel meci portarul Hotoboc si mijlocasul Gheti. Si în poarta Unirii Alba Iulia s-a aflat un jucãtor experimentat, George Rotaru.
A fost 0-0, scorul final, iar dupã meci, presedintele gazdelor Marian Sarmes a dat un ultimatum antrenorului Aurel Sunda, echipa cãzând dupã acest meci pe locul 2. Jiul, abia pe 11…
Minerul Lupeni – „Veniti pe jos!”
Minerul Lupeni a atacat prima etapã a returului 2008-2009 tot în deplasare la F.C.M. (actuala ASA) Tg. Mures. Meci bun fãcut de lupeneni, care au primit, totusi, un gol în min. 43, la un sut din 6 m tras de fundasul gazdelor, Gongolea.
F.C.M. Tg. Mures era lider la ora aceea, Minerul Lupeni (antrenor Carol Creiniceanu) ocupa locul retrogradabil 15. Echipa din Valea Jiului a încercat sã întoarcã rezultatul dupã pauzã, dar suturile lui Chitu, Boroiban, Robert Cristian sau Adi Câmpean n-au nimerit poarta lui Botoser. La finalul partidei, furios pe echipa sa, primarul Lupeniului Cornel Resmeritã a dat ordin ca jucãtorii sãi sã fie lãsati la Tg. Mures, sã vinã pe jos pânã la Lupeni!? Pânã la urmã s-a revenit asupra deciziei si lucrurile s-au lãmurit, echipa revenind la Lupeni în conditii bune.