Licitatia pentru concesionarea serviciului de distributie a agentului termic din Valea Jiului ar putea fi demaratã sãptãmâna viitoare.
La nivelul Primãriei Petrosani se fac ultimele retusuri în ceea ce priveste documentatia, pentru ca mai apoi aceastã sã fie urcatã pe site-ul de licitatii publice. Potrivit primarului municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, cel mai probabil sãptãmâna viitoare va fi demaratã licitatia.
Pe modelul din Deva, unde distributia agentului termic a fost preluatã de termocentrala de la Mintia, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani solicitã oficialilor Complexului Energetic Hunedoara ca aceeasi mãsurã sã fie luatã si în ceea ce priveste termoficarea din Petrosani.Singura solutie identificatã pentru ca oamenii sã aibã cãldurã este reluarea unei licitatii pentru preluarea distributiei agentului termic de cãtre CEH. O astfel de variantã a mai fost încercatã si în urmã cu vreo trei ani, însã fãrã rezultat. În acest sens, a fost înaintã o adresã celor de la CEH, în care reprezentantii unitãtii administrativ-teritoriale îsi reafirmã pozitia în ceea ce priveste furnizarea agentului termic cãtre cei 2200 de abonati existenti în momentul de fatã.
“Asa cum a anuntat administratorul judiciar al SC Termoficare SA acum o lunã, nu va mai furniza agent termic societatea noastrã care este în insolventã cãreia i-a fost cerut falimentul. Administratorul judiciar si-a exprimat opinia cã SC Termoficare SA nu va mai putea furniza agent termic în sistem centralizat. Am fãcut o adresã cãtre CEH prin care ne reafirmãm dorinta de a furniza agent termic în sistem centralizat celor 2200 de consumatori. Solutia pe care noi o vedem este ca CEH sã preia distributia agentului termic, acolo unde Mintia a preluat si distribuirea agentului termic. Ar fi cea mai simplã variantã si din punct de vedere juridic, ar fi cea mai bunã variantã si pentru consumatori cã s-ar elimina din acest circuit financiar un TVA si costurile de operare pe care le are operatorul SC Termoficare, dar cel mai important cost care s-ar elimina ar fi costul acelor pierderi tehnologice care se înregistreazã de la intrarea în oras pânã la distributia în punctele termice, agent termic care nu poate fi facturat populatiei si care a rãmas în sarcina SC Termoficare SA. Solutia nu este nouã, însã existã exemple la Deva si Craiova, care functioneazã, si care cred cã ar fi o solutie pentru abonatii de la Petrosani si Vulcan, si ar fi avantaje si din punct de vedere al costurilor, dar si din punctul de vedere al Complexului Energetic care poate sã furnizeze acest agent termic, un produs rezidual care le aduce niste beneficii prin acele certificate verzi pe care le primesc”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Pentru cã situatia este incertã, abonatii societãtii de termoficare din Petrosani sunt sfãtuiti sã se branseze si la alte surse alternative de încãlzire. Societatea de termoficare din Petrosani are pierderi de peste 66 de milioane de lei. În data de 17 ianuarie 2011 a fost deschisã procedura generalã de insolventã, iar în 18 septembrie 2012 s-a aprobat planul de reorganizare. Nu s-a gãsit nicio solutie viabilã pentru redresarea societãtii de termoficare. Împotriva rãu-platnicilor singura mãsurã care s-a luat a fost executarea silitã, debransarea fiind imposibilã în momentul furnizãrii agentului termic. Societatea de termoficare din Petrosani are datorii de peste 60 de milioane de lei cãtre Complexul Energetic Hunedoara. Din cele 60.979.993 lei, societatea datoreazã suma de 37.737.013 pentru agentul termic livrat de cãtre CEH, iar alte 23.242.980 sunt penalitãtile aplicate.
Monika BACIU