Vin bani pentru renunțarea la energia pe cărbune și tranziția zonelor miniere spre energia verde. Filmul de promovare al Just Transition Fund al Parlamentului European are imagini din Valea Jiului, ale RenewAcad. Mineritul se restructurează, iar la Petroșani ia ființă o academie ce va specializa, inclusiv foștii mineri, pentru munca în câmpurile cu eoliene. Europarlamentarii alocă 1,95 miliarde de euro pentru România.
O parte ajung și în Valea Jiului, iar administrațiile locale vor avea acces direct la resursele Fondului pentru Tranziție Justă, distribuite în baza unor criterii fără discriminare. În Parlamentul European a fost votat Raportul privind Fondul pentru Tranziția Justă, care trebuie să asigure garanții asupra faptului că, din sumele disponibile în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, banii ajung în regiunile cu probleme.
În fapt, acest fond va contribui la rezolvarea problemelor de natură socială și economică a lucrătorilor din regiunile afectate de procesul tranziției și să ofere garanții că vor fi create locuri de muncă sustenabile, astfel încât impactul schimbărilor să fie unul cât mai mic.
Propunerea Parlamentului European este ca Fondul pentru Tranziție Justă să se axeze în primul rând asupra celor mai afectate regiuni, iar Statele Membre în care există astfel de regiuni să fie sprijinite în acord cu proporția nevoilor pe care le au. După adoptarea acestui raport, România se va angaja într-un dialog real și continuu cu toate părțile implicate, astfel încât acele sume să fie investite corect și coerent. De bani vor beneficia județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Fondurile ar urma să fie investite în proiecte de revigorare a zonei, iar pentru asta primarii, Consiliul Județean Hunedoara, Universitatea din Petroșani și mai multe ONG-uri încearcă să creioneze o strategie. Asociația Română de Energie Eoliană a lansat, miercuri 26 mai 2021, codul de bune practici pentru energie regenerabilă în România.
Reprezentanții RenewAcad, spun că își propun să dezvolte peste 10.000 de MWatti, de energie regenerabilă în următorii ani, în România. Până în 2032 va fi nevoie de foarte multă forță de muncă și, tocmai de aceea, formarea profesională este unul dintre pilonii acestei tranziții energetice. De aceea, la Universitatea din Petroșani sunt acum puse bazele unui centru de pregătire.
Diana Mitrache