U AT Alba a fost inclusă în Comitetul de Organizare UNESCO pentru Cetățile Dacice. Prin Convenţia despre Protecția Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural”, aprobată în 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume. Lista Patrimoniului Comun al Umanității include, în prezent, şapte monumente sau locuri din România. Din 1999, printre acestea se numără şi ansamblul de cetăți dacice din Munţii Orăştiei, din provincia istorică Transilvania.

”Construite în tehnica murus dacicus, cele şase cetăți ce fac parte din ansamblul dacic inclus în patrimoniul UNESCO au fost ridicate între secolul I a.Chr. şi secolul I p.Chr. pentru apărare şi protecţie contra cuceririi romane. Acestea au reprezentat nucleul regatului dac din perioada domniei lui Burebista și până la Decebal. Ruinele, care se pot vedea și astăzi, oferă o imagine destul de clară a unei civilizaţii înfloritoare din Epoca Fierului. De asemenea, acestea reflectă dezvoltarea culturii materiale din acea perioadă”, arată CJ Hunedoara.
În conformitate cu Hotărârea Guvernului României nr. 493/2004 pentru aprobarea Metodologiei privind monitorizarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial și a Metodologiei privind elaborarea şi conţinutul-cadru al planurilor de protecție și gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial; a Ordonantei Guvernului României nr. 47/2000, privind stabilirea unor măsuri de protecţie, a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, cu modificările şi completările ulterioare; şi Hotărârii Guvernului României nr. 857/2021 pentru aprobarea Regulamentului-cadru şi componenţa comitetelor de organizare UNESCO este necesară elaborarea unei Metodologii de desemnare a reprezentanţilor comunităţilor locale în comitetul de organizare UNESCO constituit pentru monumentele istorice din judeţul Hunedoara, înscrise în lista patrimoniul mondial ca parte a bunului serial „Cetățile Dacice din Munţii Orăştiei”;
”Având în vedere Adresa dlui Coordonator al Comitetului de Organizare UNESCO pentru bunul serial „Cetățile Dacice din Munţii Orăştiei”, dr. Răzvan Alin Hent, înregistrată la Registratura Generală a Consiliului Judeţean Hunedoara sub nr. 1936/31.01.2023 prin care se solicită modificarea Metodologiei existente prin includerea UAT Alba pentru a putea continua demersurile de constituire a Comitetului de organizare UNESCO, este necesar a se efectua acest demers; Față de cele relatate anterior, a fost întocmit prezentul proiect de hotărâre, pe care îl supunem spre dezbaterea şi aprobarea Consiliului Judeţean Hunedoara”, mai notează CJ Hunedoara.
Monika BACIU