O parte dintre muzeele din judeţ şi-au deschis porţile pentru vizitatori. Cei de la Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului ne invită la o vizită virtuală.
Crearea Geoparcului Internaţional „Ţara Haţegului” a fost iniţiată de Universitatea din Bucureşti şi este rezultatul unor studii interdisciplinare detaliate şi al unei colaborări între universităţi, administraţii locale, firme, şcoli şi asociaţii. Geoparcul propune un plan de dezvoltare locală bazat pe conservarea patrimoniului natural şi cultural, capabil să contribuie la dezvoltarea socio-economică şi la întărirea identităţii. Geoparcul este un cadru de cooperare şi inovare ce integrează cercetarea, educaţia şi formarea profesională.”Casele Geoparcului sunt spaţii de vizitare în care păstrăm şi expunem obiecte interesante din punct de vedere ştiinţific, artistic sau cultural, asemenea muzeelor. Prin intermediul lor, îi ajutăm pe turişti să descopere

frumuseţea şi să înţeleagă importanţa unui Geoparc. Astăzi, de Ziua Internaţională a Muzeelor, vă propunem să parcurgeţi o scurtă vizită, online, a Caselor Geoparcului, cu speranţa că, în curând, le vom trece pragul tuturor, în siguranţă”, spun cei de la Geoparcul Dinozaurilor.
Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului” cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural.
Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Cosmin BACIU