A i idei, ești impotriva vreunei versiuni vehiculate public despre turismul Văii Jiului? Acum este momentul să vii cu părerile tale. A fost publicată versiunea pentru consultare publică a planului integrat de dezvoltare a turismului în Valea Jiului. Așa că oricine poate să își spună opinia. Și, desigur, ideile pertinente, vor fi luate în calcul.
„A fost publicată versiunea pentru consultare publică pe pagina www.valeajiului.eu/anunturi/lansaremasterplan . Vă rugăm să ne transmiteți observațiile dumneavoastră până la data de 30.10.2023, prin mesaj către adresa de e-mail: contact@valeajiului.eu”. Asta spun cei care au consultat pilonii principali din acest domeniu și au realizat un plan pentru a putea atrage bani europeni pe Tranziția Justă. Este pentru prima dată când vor fi bani, dacă sunt și proiecte integrate pentru toate zonele din județul nostru.
Documentația se actualizează în timp real pe măsura recepționării informațiilor din partea părților interesate și integrării acestora.
ADTI Valea Jiului monitorizează implementarea Masterplanului integrat pentru turism all season în Valea Jiului, realizat prin sprijinul World Bank Romania în cadrul proiectului Functional Areas in the EU. Acest masterplan reunește inițiativele autorităților publice locale cu programele naționale și județene, propunând un concept comun, aplicabil la nivelul Văii Jiului.
Pentru că este un document care se construiește împreună cu societatea civilă, acesta va fi supus consultării publice în perioada următoare.
Așa că oricine are o idee, o poate transmite celor care fac acest plan viabil, pentru ca mai apoi să fie inclus în pălanurile de finanțare.
C e opțiuni de cazare au turiștii care sosesc în Valea Jiului?
În Valea Jiului există diverse opțiuni de cazare care se adresează atât turiștilor care doresc să exploreze frumusețea naturală a zonei, cât și celor interesați de istoria și cultura industrială a regiunii. Cele mai multe unități de cazare sunt neclasificate (aproximativ 4 din 5 sau 418 din 512), din celelalte majoritatea fiind de 3*** (aproximativ 1 din 10 unități, 59 din 512).
Mai mult de jumătate dintre unitățile de cazare se regăsesc în Lupeni (296, respectiv 57,8%), urmat de Petroșani (116, respectiv 22,7%) și Uricani (41, respectiv 8,0%).
”În concluzie, localitățile care stau cel mai bine din punct de vedere al unităților de cazare sunt Lupeni, Petroșani și Uricani, urmate de Vulcan, Petrila și Aninoasa. Acest clasament arată și motivul pentru care primele patru sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național sau local. Distribuția locurilor de cazare pe localități arată că cele mai multe unități clasificate sunt cele amplasate de-a lungul principalelor
coridoare de transport și
mobilitate, precum și cele aflate în stațiunile care oferă pârtii de ski (cu precădere Straja – Lupeni și Parâng – Petroșani”, arată Masterplanul pentru Turism.
În zonele excentrice, accesibile doar prin mijloace rutiere în zonele colinare sau montane cu relief greu accesibil, se află cabanele istorice sau unitățile de cazare și agroturism.
Scopul principal al acestui master plan este de a sprijini transformarea Văii într-o destinație turistică atrăgătoare pe tot parcursul anului, depășind dependența de sezonul de iarnă și valorificând resursele naturale, culturale și recreative existente. Prin diversificarea și îmbunătățirea ofertei turistice, se urmărește creșterea numărului de turiști, prelungirea duratei de ședere și sporirea veniturilor generate de turism în regiune. Ceea ce diferă față de alte inițiative similare din trecut este caracterul său integrat, condiție obligatorie pentru finanțare și demonstrarea sustenabilității pe termen lung, prin coeziune teritorială.
Diana Mitrache
Monika BACIU