Albul imaculat al Parângului, în zona turisticã, devine negru, ori de câte ori, cel putin 6 cabanieri îsi aprind focurile în casele de vacantã.
Mai multi oameni, ca si turisti, care au urcat în week-end –ul trecut la schi, ne-au trimis fotografii cu poluarea din acest loc si unii chiar cred cã proprietarii acestor cabane sunt în legãturã strânsã cu vânzãtorii de cãrbune ce tocmai au fost arestati în urma raziilor de la Politia TF.
„Nu se poate asa ceva! Sunt sigur cã sunt pe o mânã cu hotii de cãrbuni si asa e mai ieftin. Am ales sã mã cazez la o cabanã, iar funinginea din Parâng m-a uimit. Unii pot!”, este plângerea omului care ne-a trimis fotografiile surprinse în Parâng, în zona turisticã, în week-end-ul trecut.
Poluarea se observã cu ochiul liber si zãpada este plinã de funinginea ce iese de pe hornurile a cel putin 6 cabane din zona turisticã, iar cenusa din sobe stã depozitatã lângã acestea, tot ca mãrturie a indolentei. Nu sunt legi împotriva acestui delict, însã, autoritãtile locale spun cã un minim de decentã ar impune ca în munte sã fie folosit doar lemn, pentru încãlzire.
„Nu stiu sã existe un act normativ care sã interzicã acest lucru. Probabil cã poate, printr-o HCL pe care sã o adoptãm, cu respectarea Legii Transparentei, cu posibilitate de contestare , s-ar putea aproba un astfel de regulament, prin care sã se interzicã focul cu cãrbune, având în vedere cã e zonã turisticã si iarna nu este un spectacol ce place turistilor. S-a si discutat la un moment dat în CL, acum 3 sau 4 ani, dar nu s-a adoptat o astfel de decizie”, a declarat jr. Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani.
Autoritatea de Protectie a Mediului este în mãsurã sã mãsoare, dacã sunt cabanieri care o cer, cantitatea de agent de poluare emisã în aer de aceste cabane ce fac focul cu cãrbuni. Trebuie doar cerut un dispozitiv de mãsurare, iar în baza unor buletine de analizã, amenzile la Legea atmosferei sunt sume între 5.000 si 10.000 de lei. Cei care sunt nemultumiti, însã, sunt sfãtuiti sã cearã interventia specialistilor de la Agentia Nationalã de Protectie a Mediului, iar zãpada nu va mai fi înnegritã.
Diana Mitrache