Expoziția de oi și berbeci din Jieț a adunat oficiali în zootehnie, care au agreat ideea că această rasă este una pură ce musai trebuie omologată. Se trage cumva dintr-o specie grecească, dă mult lapte și multă carne și oierii au cerut subvenții pentru ele. De altfel, și oficialii care au venit la expoziție au spus că e nevoie de mai mulți bani pentru ciobani.
O rasă pură de oi din România este pe Jieț, iar la finele săptămânii trecute, la expoziția de aici au venit oficiali din domeniu, care au spus că aceste oi sunt unice. De altfel, am aflat că un miel din această rasă s-a vândut și cu 20.000 de lei, la numai o săptămână de viață.
„Începând cu anul 2020, și crescătorii de ovine din Valea Jiului fac parte din programul de ameliorare a rasei țurcane. Evenimentele ca acesta sunt foarte importante, că mai socializează și își prezintă animalele, văd diferențele și sunt bine-venite. Țurcana brează, care se trage de aici, spunem noi, e cea mai performantă varietate din rasa țurcană. Se deosebește prin construcția masivă și producția bună de lapte. Produc zilnic peste 3 litri de lapte”, a spus Dumitru Andreșoiu, președintele Registrului Genealogic Dacia.
Un fost oficial în minister care a venit pe Jieț spune că acum va urmări performanțele acestor oi, ca să omologheze specia ca rasa brează, de Valea Jiului, o rasă pură. Și, tocmai de aceea, a precizat că oamenii care le cresc au nevoie de bani mai mulți. „Eu cunosc foarte bine și modul cum s-a format această rasă distinctă și știu și evoluția ei în timp. Toată lumea fuge după ferme mari, după posibilități de piață, dar această oaie nu se crește în ferme mari, ci mici, și de aceea are și evoluții fantastice. Cred că trebuie modificată structura sprijinul din zootehnie, să se coboare de la 60 de oi, cât este în zonele defavorizate, la 30, ca să poată curpinde și această populație de oi ”, a precizat și Gheoghe Neață, director general Registrul Genealogic Dacia.
În 10 ani va fi depășită la aceste oi producția de lapte, spun alți specialiști veniți la Jieț, care compară această rasă cu una venită de pe tărâmuri elene. „Este fără doar și poate că această oaie este o rasă separată. Ea se aseamană cu o rasă din Grecia. Or fi fost oi prin Grecia, ai noștri la greci. Dar este foarte performantă pentru producția de lapte și sper, în viitor, să poată fi mulsă mecanic. Că este o criză acută de forță de muncă”, a adăugat Ioan Pădeanu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara.
Cei care dețin pășunile spun că oierii sunt sprijiniți și s-a făcut tot ce se putea până acum. „Composesoratul are 9 munți, unde crescătorii din Petrila își pășunează oile cu lapte, caii și vacile. Am primit subvențiile pentru pajiști și am construit stâne noi, cu toate utilitățile, de la drum de acces, apă caldă, instalații de paratrăsnet, sălașe pentru ciobani, pentru oi, chiar și porumb toamna oferim pentru fiecare oaie în parte. Sunt peste 1000 de membri și numărul de oi a crescut, anul acesta având cam 3000 de oi de acest fel”, a declarat Dumitru Răcolean, președintele composesoratului, prezent la expoziția din Jieț. „Este o varietate care nu se găsește decât în Valea Jiului. Dacă o să mergeți aici, o să vedeți că au venit oameni din toate zonele țării ca să vadă aceste exemplare. Mă bucur că am reușit organizarea acestei expoziții. Vrem să îi promovăm pe fermieri și să stabilească relații de colaborare”, spune și primarul orașului Petrila, Vasilică Jurcă.
Unul dintre ciobanii veniți la această expozțăie spune că are 42 de oi și recunoaște că se descurcă greu. „E greu, dar ne descurcăm. Nu se prea câștigă, mai mult cheltuim. Ar trebui subvenții mai mari. E 20 de lei subvenția. Poți crește așa o oaie, cu atâți bani? Nu ai cum. Le ținem de plăcere. E o rasă mai mare, mai rezistentă la munte și majoritatea oierilor din țară le iau de aici, de la noi, din Jieț”, a spus unul dintre ciobani.
Expozția a fost cu voie-bună, muzică și, desigur, cu mâncare tradițională. „Am tăiat 5 berbeci și facem vreo 300 de porții. E specifică zonei mâncarea. Azi am făcut tocăniță de berbec și mămăligă. Vin aici de vreo 7 ani, de când s-a înființat expoziția. Vin oameni de peste tot, că e cea mai faină rasă. Am șți eu aici câteva mioare și berbecuți la expoziție și sunt cele mai mândre”, a declarat cel care pregătea bucatele.
La finele săptămânii trecute, pe Jieț a fost expoziție inedită cu berbeci autentici, o rasă extrem de căutată în lumea oierilor, dar și cu oi de prăsilă sau carne.. A fost o acțiune prin care crescătorii de la noi, care sunt extrem de bine cotați la nivel național și nu numai, și-au expus animalele și au făcut legături cu ciobani din toată țara.
Diana Mitrache