31 de primari de municipii din întreaga tarã, dintre care 3 din judetul Hunedoara, solicitã o întrevedere cu premierul Viorica Dãncilã pentru discutii pe Legea Bugetului.
Tiberiu Iacob Ridzi (Petrosani), Florin Oancea (Deva) si Dan Boboutanu (Hunedoara) se alãturã demersului initiat de Asociatia Municipiilor din România care cer de urgentã o întâlnire cu ministrul de Finante, Orlando Teodorovici si premierul Viorica Dãncilã.
“Primarii de municipii au înregistrat astãzi, 28 ianuarie 2019, la Guvernul României si la Ministerul Finantelor Publice o solicitare prin care cer de urgentã o întâlnire cu Prim- ministrul Viorica Dãncilã si cu Ministrul Finatelor Publice Eugen Teodorovici, pentru  discutii privind Legea bugetului de stat pe anul 2019”, aratã AMR.
Asociatia Municipiilor din România le-a solicitat membrilor Guvernului sã se aseze la masa dialogului în ceea ce priveste bugetul de stat. Pânã acum, nu s-a primit niciun rãspuns în acest sens.
“In semestrul II din anul 2018 , dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru  identificarea unei solutii privind finantarea administratiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar si promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oarã in istoria AMR când solicitãrile noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct functionarea administratiei publice locale sunt refuzate, astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun rãspuns, de orice naturã, de la echipa guvernamentalã. Ne aflãm acum la sfârsitul lunii ianuarie 2019, fãrã sã avem în dezbatere publicã un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, desi, aflãm din presã cã Guvernul va adopta acest proiect pânã joi, 31 ianuarie a.c.”, aratã un comunicat al AMR.
Primarii de municipii sunt nemultumiti de zvonurile din spatiul public care vizeazã repartizarea cotelor din impozitul pe venit.
“Tot din surse neoficiale sunt si speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecãrei UAT, ce urmeazã sã fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019: 20% la bugetul local al judetului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al cãror teritoriu îsi desfãsoarã activitatea plãtitorii de impozit pe venit, fatã de procentul de 60%  solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, fatã de procentul de 20%  solicitat. Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presã, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentantii APL, considerãm, stimatã doamnã Prim-ministru, cã structurile asociative ale administratiei publice locale ar trebui sã primeascã informatiile care privesc bugetele locale în  urmãtorii ani, direct de la sursã si cã, mai mult decât atât, acestea ar trebui sã fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discutie sunt finantele publice locale”, mai aratã  comunicatul AMR.
Întâlnirea la Asociatia Municipiilor din România va avea loc în cursul zilei de astãzi, 29 ianuarie, la Bucuresti.
Monika BACIU