Complexul Energetic Hunedoara nu poate furniza huilã în cantitãti suficiente, iar administratorul special spune cã urmeazã o perioadã în care productia va scãdea. Asta, pentru cã de la Mina Livezeni nu va putea fi livratã nicio cantitate de huilã.
Din pãcate, însã, cei de la CEH încã fac calcule sã vadã cum pot importa si de unde, mai ales cã nici oferta nu este una generoasã.
„Noi am trimis invitatia la peste 15 firme care se ocupã cu lucrul acesta, dar, din pãcate, doar 3 au venit. Suntem acum într-o analizã sã vedem care ar fi cel mai rentabil pentru societatea noastrã. Vrem sã vedem dacã ar fi rentabil, pentru cã s-ar putea ca, în perioada urmãtoare, un punct important de lucru, respectiv mina Livezeni, sã aibã o sincopã pentru o lunã sau douã luni de zile, pentru cã îsi modificã un abataj”, a spus Cristian Rosu, administrator special al CEH. Cãrbunele ce nu poate fi livrat de la Livezeni va trebui completat din import si actiunea trebuie sã finalizatã în scurt timp.
„Estimez cã undeva la douã sãptãmâni. Preturile sunt mari, dar noi, pe lângã preturi, trebuie sã tinem cont si de calitatea pe care trebuie sã o aibã cãrbunele asa încât sã poatã fi folosit la Mintia si Paroseni. Zilnic, trimitem la Mintia între 1.800 si maxim 2.500 de tone, iar dacã punctul de lucru de la Livezeni, pentru douã luni, nu va da cãrbune, probabil cã, din Valea Jiului vom avea pânã în 1.500 de tone, dar ar putea fi 1.200, iar diferenta pânã la 1.800, sau 2.000 de tone, va trebui completatã cu import”, a mai spus Cristian Rosu. Pentru Termocentrala de la Mintia, CEH a probat cãrbune din indonezia, însã, capacitatea caloricã este mare, comparativ cu cea a huilei din Valea Jiului. În plus, cele douã termocentrale sunt proiectate sã functioneze cu cãrbune exploatat din minele de la noi.
Diana Mitrache