Încă de acum câțiva ani autoritățile locale din Vulcan și-au dorit ca drumul din Pasul Vâlcan să fie asfaltat, inclusiv pe partea județului Gorj. La acel moment, la Vulcan era primar Gheorghe Ile. În județul Hunedoara, autoritățile au onorat promisiunea și drumul a fost asfaltat. Nu același lucru s-a întâmplat și în județul vecin.

”Am participat (…) în Comuna Schela (vecinii noștri), alături de prefectul jud. Gorj și vicepreședintele cons. jud. Gorj, la invitația domnului primar, Gabi Deteșan, la sărbătorirea a 420 de ani de când voievodului Mihai Viteazu a tranzitat comuna Schela spre Pasul Vâlcan. Am amintit în discursul meu, ( prefectului Răducan Corneliu și vicepreședintelui C.J. Nichifor Gheorghe ) necesitatea reabilitării drumului care leagă Pasul Vâlcan de județul Gorj. Sperăm să fim auziți, iar pe viitor să circulăm pe asfalt până in jud. Gorj”, spune actualul primar al municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.
Drumul care duce în Pasul Vâlcan se află în administrarea CJ Hunedoara, fiind drum județean. Carosabilul a fost asfaltat în urmă cu câțiva ani. Astfel, cei care vor să ajungă într-o zonă încărcată de istorie, în locul unde s-au dus bătăliile din Primul Război Mondial pot urca cu autoturismele.
Din 2014 şoseaua este modernizată pe tronsonul de patru kilometri Vulcan – Pasul Vâlcan.
în anul 1600, pe acest drum a trecut Mihai Viteazul în drumul său spre Viena.
O legendă arată că în locul Poiana lui Mihai, calul său a murit din cauza efortului, astfel că Mihai Viteazul şi-a continuat aventura pe jos, prin Pasul Vulcan. O statuie ecvestră a voievodului muntean, amplasată în zona turistică a Pasului Vâlcan, aminteşte de legenda lui Mihai Viteazul. În anii Primului Război Mondial în Pasul Vâlcan s-au dat lupte crâncene soldate cu sute de victime.
Pe marginea drumului încă mai pot fi văzute tranşeele săpate în anii războiului.
Monika BACIU