Un șofer care transporta material lemn s-a ales cu o amendă se 6.000 de lei si confiscarea mărfii, după ce a fost oprit în trafic de jandarmii montani. Jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Vaţa de Jos l-au oprit pe bărbat în timp ce circula pe DN 74, din direcția Abrud spre Brad.
Jandarmii montani au verificat transportul de material lemnos cu ajutorul aplicaţiei SUMAL şi au constatat că acest transport era înregistrat. Însă, exista suspiciunea că materialul lemnos transportat nu corespunde din punct de vedere cantitativ cu cel aflat în evidenţă. Astfel, jandarmii montani au solicitat sprijinul unui echipaj de poliție din cadrul Poliției municipiului Brad care a oprit autocamionul.
De asemenea, au fost solicitaţi la faţa locului specialişti din cadrul Ocolului Silvic Brad, care au efectuat calculul cantităţii materialului lemnos transportat.
A rezultat faptul că bărbatul ce conducea autocamionului transporta în plus faţă de catitatea consemnată pe avizul de însoţire, 2,28 mc frize si 3,26 mc cherestea tivita. Cantitatea de material lemnos ce depăşea valoarea înscrisă în avizul de însoţire a fost ridicată în vederea confiscării şi predată Ocolului Silvic Brad.
Conducătorul autocamionului a fost sancţionat de jandarmii montani cu amendă contravenţională în valoare de 6.000 lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
Valoarea materialul lemnos ridicat în vederea confiscării este de 3.983 lei
De menţionat este faptul că, acelaşi bărbat a mai fost depistat de jandarmii montani încă de două ori, în cursul anului 2020, după ce a comis fapte similare, fiind sancţionat cu amenzi în valoare totală de 9.000 lei.Ministerul Mediului anunţă că noul SUMAL, sistemul complex de urmărire a trasabilităţii lemnului, intră în vigoare în prima zi a lunii noiembrie. Se va şti în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României şi unde este dus