Nu mai putin de 40 de opere de artã – tablouri, icoane si cãrti religioase vechi – sustrase din biserici italiene si importate ilegal în România, au fost recuperare de la domiciliul unui bãrbat din judetul Sibiu, în urma cooperãrii internationale dintre autoritãtile italiene si cele românesti specializate în protejarea patrimoniului cultural national Actiunea se înscrie într-o mai amplã anchetã a politistilor hunedoreni.
Politistii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul I.G.P.R. si cei ai Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia si al Parchetului de pe lângã Tribunalul Hunedoara, au instrumentat, în perioada august 2012- aprilie 2013, un dosar penal având ca obiect furtul mai multor bunuri culturale mobile, provenite din Italia, care au fost introduse ilegal pe teritoriul României. Potrivit anchetatorilor, în data de 29 septembrie 2012, în urma perchezitiilor domiciliare efectuate la domiciliul unui bãrbat de 32 de ani, din judetul Sibiu, a fost gãsit si ridicat de cãtre organele judiciare un lot de 22 opere de artã, compus din tablouri si icoane pe pânzã, icoane pe lemn si o icoanã realizatã în tehnica ulei pe tablã de cupru, toate având temã religioasã, si un lot de 18 cãrti vechi, dintre care cea mai veche a fost tipãritã în anul 1610, majoritatea având temã religioasã. Unul dintre cele 22 de tablouri religioase, intitulat „Ecce Homo” a fost sustras dintr-o bisericã din Cremona în anul 1978 si se afla în urmãrire internationalã.
Cercetãrile si expertizele efectuate în cauzã au stabilit cã bunurile provin din Italia, fiind introduse pe teritoriul României la sfârsitul anului 2011, fãrã documente de provenientã sau licentã de export, în scopul comercializãrii, faptã pedepsitã aspru de legislatia în vigoare. „Din schimbul de date avut cu unitatea de carabinieri pentru protejarea patrimoniului cultural din Monza, Italia, a reiesit faptul cã bunurile importate din Italia de cãtre Dan F. intrã sub incidenta conventiilor internationale privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal. Autoritãtile italiene, în urma sesizãrii fãcute de Politia Românã, au înregistrat pe numele bãrbatului un dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de tãinuire si scoatere sau export ilegal de opere de artã – faptã prevãzutã de legislatia italianã – si au transmis autoritãtilor române o cerere de asistentã judiciarã internationalã în materie penalã, prin care au solicitat confiscarea si restituirea bunurilor ce fac obiectul dosarului penal”, spun politistii hunedoreni. Autoritãtile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul României, la activitãti investigative fatã de fãptuitor, acestea materializând-se prin confiscarea, de la domiciliul lui si al unei persoane din anturajul acestuia, a bunurilor ce fac obiectul dosarului penal. Operele de artã – susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national italian – au fost expertizate de cãtre autoritãtile române, care au stabilit cã apartin unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII – XVIII, existând indicii cã au fost sustrase din biserici din Italia.
Carmen Cosman