Angajații din stațiile de tratare a apei sunt nevoiți să iasă de câteva ori pe zi chiar, în zonele de captare a apelor ce intră în stațiile de tratare, pentru că se adună tone de frunze. Și, concomitent, au început deja pregătirile pentru iarnă. Stațiile de tratare a apelor de munte sunt acum curățate de frunzele căzute. Este o perioadă în care, așa cum spun angajații, este nevoie să fie curățate mult mai des filtrele, așa că fiecare angajat din punctele de tratare iese zilnic și face asta.
„Chiar vedem că, de ieri și până azi, s-a adunat o cantitate mare de frunze în zona captării. Este perioada în care intervenim mai mult pentru curățarea frunzelor, pentru că este destul de greu să le eliminăm din stația de filtre. Și atunci, trebuie să eliminăm de la stația de captare și de la cea de deznisipare”, a spus Florin Donisă, șef Departamentul Exploatare din Apa Serv Valea Jiului.
După ce trec de prima treaptă de curățate, angajații verifică și starea deznisipatoarelor, iar aici se face o nouă curățare de frunze. „Facem și curățarea hidraulică a deznisipatoarelor. Sunt situații când nu este suficientă o simplă curățire hidraulică și este nevoie de o intervenție în canalul de deznisipare. Și, în această perioadă, deja facem aceste lucruri cu o frecvență mai mare, din cauza frunzelor care cad în cantități mai mari”, a explicat la fața locului, Florin Donisă, tocmai pentru a înțelege că apa nu vine chiar din munte și ajunge oricum la robinet.
Pregătirile se fac pentru iarnă acum și, în scurt timp, Apa Serv va intra pe un alt circuit de tratare a apelor de munte, din cauză că vin temperaturi negative. „Deja am început pregătirile pentru perioada rece. Se face curățirea captării, decolmatarea și, odată cu venirea frigului, vom schimba procesul tehnologic de tratare. Asta înseamnă că vom asigura accesul apei la toate captările, pe prizele de iarnă”, a mai spus Donisă.
Toate pregătirile de iarnă au loc acum, când temperaturile încă sunt bune, însă, angajații din stațiile tratare sunt gata să acționeze și în situaiția în care temperaturile devin negative. Ne cer, însă, să nouă, consumatorilor casnici, să ținem cont că apometrele de scară trebuie și ele securizate la frig.
Diana Mitrache