În anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, împreună cu Asociația Prin Banat, promovează edificii de patrimoniu în a căror restaurare investim; și pe care vi le prezentăm sub forma unor ilustrații realizate de artiști din regiune.
De această dată, Timișoara și ASociația Prin Banat au promovat cetatea Devei, văzută de Dushky, artist vizual din București.
”Cetatea Deva a fost construită pe coșul a ceea ce a fost, cândva, un vulcan, în secolul al XIII-lea. Însă urmele de locuire datează din neolitic. Fortificații dacice au fost construite apoi aici, întărite ulterior de romani, în condițiile în care Drumul Sării trecea chiar pe la poalele sale. Amplasarea ei a făcut-o să fie considerată aproape „de necucerit”. Asta și pentru că ea oferă o panoramă strategică pe ținuturile din jur.
De-a lungul existenţei sale, cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor și a altor potențiali dușmani, a fost refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, reședință nobiliară, închisoare și garnizoană şi a asigurat protecția călătorilor și a comercianților care circulau în lungul Văii Mureșului.
În prezent, Incinta I, „centrul” cetății, este închisă vizitatorilor, însă ea urmează să fie integrată în circuitul turistic printr-un proiect de reabilitare în valoare de peste 23 de milioane de lei (21,5 milioane – fonduri nerambursabile), implementat prin Regio-POR 2014-2020 și al cărui beneficiar este Primăria Municipiului Deva. Odată cu realizarea acestui obiectiv, se creează premizele valorificării maxime a obiectivului de patrimoniu Cetatea Deva”, notează ADR VEST.
Monika BACIU