Magistrala este spartã pe zeci de portiuni si zilnic sunt raportate zone cu spãrturi si în oras. Muncitorii abia mai fac fatã reparatiilor unui sistem putred, iar la toate acestea se adaugã deciziile haotice ale celor de la CEH, care trec, la intervale scurte de timp, de la un sistem de furnizare la altul si bulverseazã întreg sistemul, creându-le neplãceri oamenilor.

Ultimul incident a avut loc recent, când, oamenii din cel putin 20 de apartamente au îndurat aproape o sãptãmânã frigul în locuinte pentru cã magistrala de la Paroseni s-a spart, iar angajatii de la SC Termoficare din Petrosani au muncit zile în sir sã remedieze problema. „Îmi cer scuze locuitorilor de pe strada Aviatorilor, pentru cã de vineri si pânã miercuri nu au avut cãldurã. Racordul din acea zonã nu a functionat din cauzã cã reteaua de la Paroseni este spartã si nu am putut rezolva pânã acum”, a afirmat Ovidiu Munteanu, director SC Termoficare SA Petrosani.

Mai mult, deciziile de la CEH vin sã bulverseze si mai mult sistemul putred, iar asta se resimte în casele celor care plãtesc facturile. „Au fost si câteva probleme în sensul în care au fost niste treceri  din partea SE Paroseni de pe CAF (n.r. Cazanul de Apã Firbinte), pe centralã, apoi iar pe CAF si aceste treceri de pe un sistem pe altul au influentat parametrii de intrare în Petrosani, fiind mai scãzuti”, a mai adãugat directorul societãtii din Petosani, care a fost nevoit sã se tot adapteze parametrilor veniti de la Paroseni, la intervale prea scurte de timp. Pierderi sunt pe toate retele, mai ales în Petrosani Nord sau în  Cartierul Aeroport, ori chiar în zona Universitãtii din Petrosani si angajatii de la Termoficare abia fac fatã cu lurãrile, fiind prioritare cele în care pierderile sunt mari. Si, cireasa de pe tort, vin si deciziile de la „nivel înalt”.

„Mã surprinde cã aceste treceri sunt douã, trei zile si sunt surprins de cei care transmit aceste situatii, pentru cã nu îmi vine sã cred cã vii sã pornesti o termocentralã pentru douã-trei zile si apoi vii iar si spui cã nu mai este necesar. Mi se pare anormal sã faci asa ceva pe o perioadã asa de scurtã. Mãcar sã fie o sãptãmânã, douã, atunci da, era altceva, dar asa, pentru un interval scurt, iar deciziile trebuiesc respectate de cei de la SE Paroseni, în baza celor transmise de forurile superioare”, a mai precizat Ovidiu Munteanu, director la SC Termoficare.

Facturile, însã, trebuiesc achitate si oamenii vor afla cã, pentru încãlzirea unui apartament de 2 camere, factura trece de 250 de lei, în functie de cât a fost consumul, mai ales cã majoritatea abonatilor are gigacalorimetre proprii.

Diana Mitrache