Județul Hunedoara este unic în țară, după ce aici a fost implementat un program de scanare a stării de sănătate a populației. A fost rândul oamenilor din Cimpa, care au ajuns la căminul cultural, ca să afle cum stau cu sănătatea. Și printre ei am găsit chiar tineri, bucuroși că nu au mai trebuit să aștepte după o eventuală programare la medicul specialist.
Salvital Hunedoara a inițiat o caravană mobilă ce a ajuns în zonele izolate din județul Hunedoara. A verificat sănătatea a sute de oameni, care altfel nu ar fi știut că au probleme, iar cei care au ajuns la specialiști spun că au scutit un drum la medicul specialist, pentru care trebuiau să aștepte o zi când le venea rândul la programare. „Am venit pentru nepoțica mea, are astm. O să fac și eu un EKG că am probleme cu inima. De două luni, însă, aștept să facem această analiză și nu a venit încă medicul de la Geoagiu, la Petroșani. Așteptam programarea. Și e bine că am venit aici să fac analizele. Mai ales că aici este gratuit”, a spus unul dintre primii pacienți de la Cimpa.
„Orice fel de analiză este bine-venită și mai ales dacă sunt și gratuite e și mai bine. Sperăm să nu am probleme mari. Analize am făcut anul trecut și vreau să văd și acum”, a spus o altă doamnă.
„Am astm, iar dacă am luat tratament sunt bine. Vreau să văd cum stau acum cu plămânii. Și așa că aflu și dacă trebuie să iau tratament”, a conchis o altă pacientă.
Cravana a ajuns și la cimpa, da a fost și la Aninoasa, la Paroșeni, ori la Bănița, în zona Văii Jiului. Oamenii au aflat cum stau cu principalii parametri și cei care le-au verificat sănătatea au reușit să îi îndrume. „Am întâlnit oameni cu glicemii mari, cu tensiune, care iau tratament, dar nu respectă anumite indicații ale medicilor. Unii nu știu că sunt bolnavi. Se face un triaj, unde le măsurăm tensiunea și glicemia. Apoi facem spirometria, ca să vedem cât la sută funcționează plămânii și EKG și la persoanele care iau anticoagulante le facem analiza INR, iar la cei care descoperim că au glicemii și nu iau tratament le facem hemoglobina glicozinată”, a precizat Petru Evesc, asistent coordonator al caravanei.
Carvana Salvital este sprijinită de Consiliul Județean Hunedoara și autoritățile locale, iar după ce s-au retras din Salvital, acum primarii, care văd că lumea are nevoie de astfel de inițiative, promit să revină și să susțină financiar paramedicii. „În orașul Petrila nu mai avem spital. A fost închis din anul 2011. Din punctul meu de vedere este foarte important și le-am solicitat spijin celor de la Salvital. De altfel, vreau să fac de anul viitor o colaborare, să fie permanentă colaborarea cu ei”, a adăugat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Doar două localități din Valea Jiului susțin financiar această organizație, dar caravanele au ajuns în câteva locuri, unde primarii au decis deja să îi susțină financiar. Toate analizele sunt trimise în timp real la medici specialiști, iar pacienții află inclusiv ce tratamente ar putea primi.
Diana Mitrache