Editia din acest an a traditionalulului “Târg de iarnã” organizat de cãtre Casa de Culturã a Studentilor din Petrosani a reunit la vernisaj mai multi artisti plastici “celebri” în Valea Jiului.

Printre acestia s-au numãrat Vasile Vasinc, Nicu Nicoarã, Sorin Oprea sau Adrian Szuszer.  “Am venit si eu cu câteva exponate, nu neapãrat în ideea de a le vinde, ci mai mult pentru a le prezenta iubitorilor de artã. Lucrãrile mele fac parte dintr-un ciclu dedicat arlechinilor”, a spus Sorin Oprea. “La expozitie am venit si am expus toatã familia, respectiv sotia, fiul si eu. Fiind mai multi, noi Szuszerii, am venit cu lucrãri din mai multe domenii de exprimare artisticã”, a declarat Adrian Szuszer.

Printre pictorii, fotografii sau sculptorii din Valea Jiului prezenti la manifestare s-a numãrat si Sergiu Ianza, cel care doreste sã deschidã un salon de artã în clãdirea mostenitã de la bunicul sãu. Mai exact, în imobilul amplasat vis-à-vis de actualul sediu al CNH. “Ideea asta

mi-a venit de mai mult timp însã, pânã în prezent, nu am putut sã o pun în aplicare. De vinã sunt banii care cam lipsesc. Poate vând la aceastã expozitie câteva lucrãri si mai strâng un ban pentru salonul de artã. Glumesc, bineînteles”, a spus Sergiu Ianza.

Desi în Valea Jiului, arta nu este apreciatã la adevãrata sa valoare, artistii plastici continuã sã-si expunã lucrãrile. Nu neapãrat cu speranta cã vor vinde “ceva” ci, mai mult, din plãcerea de a le oferi un cadou “vizual” celor care vor trece pragul noului “Târg de Artã”. “Ne-am obisnuit cu ideea cã lumea nu prea dã bani pe artã. Nu de alta dar, banii nu-i scot pe prea multi oameni afarã din casã si chiar dacã i-ar plãcea cuiva un tablou, se gândeste de douã ori dacã îl poate achizitiona. Potrivit experientei acumulate la ultimele târguri de artã, dacã vreunul dintre noi, expozantii, reuseste sã vândã o lucrare, este un lucru mare. De aceea, pot sã spun cã noi dorim sã-i bucurãm vizual pe oamenii din Petrosani, prin lucrãrile pe care le prezentãm. Pentru noi, banii nu reprezintã o prioritate, mai important este sã-i bucurãm pe cei care vor trece pragul acestei expozitii”, a precizat Robert Hummel.

„Târgul de iarnã” a fost organizat de cãtre casa de culturã a Studentilor, în colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului si Autoritatea Nationalã pentru Sport si Tineret.

Mircea Nistor