Reducerea salariilor sefilor din CNH si de la unitatile miniere din Valea Jiului nu estealtceva decat bomboana pe coliva mineritului. Exista o vorba care spune ca, “schimbarea sefului, bucuria prostului”.

In actualul context, “victoria” sindicatului Muntelui, adica a lui Bebe Nica&Co., de a le diminua salariile directorilor, inginerilor, si a altor categorii cu functii de raspundere nu face altceva decat sa grabeasca desfiintarea mineritului, cu implicatii majore si in alte domenii inclusiv in educatie.

Liderul maxim Bebe Nica&Co. au motivat decizia de reducerea salariilor sefilor minerilor pe fondul problemelor financiare grave cu care se confrunta si la ora actuala Compania Nationala a Huilei.

Astfel, mintile cenusii de la Muntele au solicitat comisiei de negociere a CCM modificarea coeficientului maxim de salarizare de la 6,66 la 4,44. O premiera pentru CNH ca un sindicatul care negociaza un CCM sa solicite reduceri de salarii si nu majorari salariale. Adica, marea problema a CNH-ului pe care liderul maxim Bebe Nica&Co. a  identificat-o o reprezinta salariul directorului general, sau a directorului de mina ori a inginerului sef.

Departe de mine gandul de a-i lua apararea actualului director general al CNH, Constantin Jujan, care, in paranteza fie spus si cu riscul de a-i supara pe altii, este cel mai competent si cinstit director  pe care l-a avut aceasta companie cel putin in ultimii 22 de ani, castiga undeva la 4.000 de lei. Oare este mult? Imi aduc aminte ca la accidentul de munca din 2008 de la Petrila nu am vazut picior de sindicalist in echipele de salvare, in schimb directorul Jujan si inginerul sef si celelalte persoane cu raspundere erau. Au aparut apoi, la cateva zile si sindicalistii sa bata din gura ca ciupercile dupa ploaie. O fi mult, 3.000 de lei pentru un inginer sef, sau pentru un director, o fi putin?

Nu sunt eu cel care sa aproximeze cat ar trebui sa castige. Dar daca raportez munca si raspunderea pe care o face si o are un director, ori un inginer sef , cred ca nu este un salariu fabulos.

Minerii sunt singurii care ar trebui sa judece si sa-i judece. Venituri de sute de milioane de lei  numai Daniel Surulescu le-a avut (fara foloasele necuvenite despre care s-a vorbit), cum s-au dus si indemnizatiile de zeci de milioane de lei pe care le incasau cei din Consiliul de Administratie. Unde era atunci Bebe Nica & Co?. Oare indarjirea cu care a cerut reducerea salarilor sefilor  Bebe Nica nu are la baza de fapt o frustrare si o razbunare a sindicalistului pentru ca directorul general Constantin Jujan i-a dat flit si l-a trimis la plimbare cand acesta i-a solicitat sa-l schimbe pe Sandu Sorin si sa-l puna pe el director la mina Lupeni?  Oare cati dintre actualii sefi de mina nu se gandesc sa renunte la functii si la raspunderea pe care o au, sa nu mai aiba fel de fel de griji de cum sa dea mai multa productie cu materialele pe care nu le au, ori sa nu se accidenteze, Doamne fereste cineva, si sa mai ajunga si prin tribunale.

Totodata, cati dintre cei care doreau sa urmeze Facultatea de Mina si sa ajunga ingineri mineri se mai gandesc la acest lucru, cand se gandesc la ce salariu ar putea castiga raportat la munca din subteran. Dar liderul maxim Bebe Nica &Co sunt fericiti ca au rezolvat problema financiara grava cu care se confrunta CNH! Au rezolvat pe dracu….

Marius MITRACHE